Η επίδραση της αρχικής τοποθέτησης των παικτών στο αποτέλεσμα του αγώνα στην πετοσφαίριση

Postgraduate Thesis uoadl:1665027 502 Read counter

Unit:
Κατεύθυνση Προπονησιολογία
Library of the School of Physical Education and Sport Science
Deposit date:
2017-06-01
Year:
2008
Author:
Laios Alexandros
Supervisors info:
Κουντούρης Π., Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Κατσικαδέλλη Α., Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Βαγενάς Γ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Original Title:
Η επίδραση της αρχικής τοποθέτησης των παικτών στο αποτέλεσμα του αγώνα στην πετοσφαίριση
Languages:
Greek
Translated title:
Η επίδραση της αρχικής τοποθέτησης των παικτών στο αποτέλεσμα του αγώνα στην πετοσφαίριση
Summary:
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία της Πετοσφαίρισης (F.I.V.B.), ap;o to 2000 καθιέρωσε αλλαγές στους κανονισμούς, που οδήγησαν στη μείωση της διάρκειας του αγώνα και του αριθμού των περιστροφών που πραγματοποιεί η ομάδα στη διάρκεια ενός σετ. Ο προπονητής καλείται να επιλέξει σε κάθε σετ την αρχική τοποθέτηση των παικτών του. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της αρχικής τοποθέτησης των παικτών και της κατάληξης (αποτέλεσμα) κάθε αγωνιστικού επεισοδίου. Τα δεδομένα προήλθαν από όλους τους αγώνες πετοσφαίρισης της Α1 κατηγορίας του Πρωταθλήματος Ελλάδος Ανδρών της αγωνιστικής περιόδου 2005-2006. Συγκεκριμένα περιελάμβαναν (Ν=21469) πόντους προερχόμενους από 132 αγώνες και από 484 σετ των δύο γύρων της κανονικής περιόδου.
Η κύρια μηδενική υπόθεση που εξετάστηκε ήταν ότι η έκβαση του αγωνιστικού επεισοδίου για τις ομάδες που κατείχαν το δικαίωμα του σερβίς, δεν εξαρτάται από τη συγκεκριμένη διάταξη των παικτών που προέκυπτε από την εκάστοτε περιστροφή. Η στατική ανάλυση βασίστηκε στον έλεγχο χ2 και πραγματοποιήθηκε με πίνακες συνάφειας 6Χ2, με εξαρτημένη μεταβλητή την επίτευξη πόντου από την ομάδα που κατείχε το δικαίωμα του σερβίς και κύρια ανεξάρτητη μεταβλητή την εκάστοτε διάταξη των παικτών.
Η κύρια μηδενική υπόθεση απορρίφθηκε καθώς το ποσοστό των πόντων που κέρδισαν στο σύνολο τους οι ομάδες με δικαίωμα εκτέλεσης του σερβίς, είχε στατιστικά σημαντική εξάρτηση από την τοποθέτηση των παικτών στις έξι θέσεις του γηπέδου, για όλα τα σετ του αγώνα. Επίσης έξι ομάδες του πρωταθλήματος εμφάνισαν, ίδια για τους δύο γύρους των αγώνων, στατιστικά σημαντική εξάρτηση από τις θέσεις των παικτών σε μία θέση (με τον πασαδόρο στη θέση 4), που οφειλόταν στην έδρα διεξαγωγής του αγώνα.
Συμπερασματικά, η ομάδα που εκτελούσε το σερβίς είχε λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει τον πόντο από την αντίπαλη, γεγονός που εξαρτιόταν από τη θέση της περιστροφής της. Επομένως ο προπονητής θα πρέπει να υπολογίζει την περιστροφή των παικτών της ομάδας του.
Keywords:
πετοσφαίριση, αρχική τοποθέτηση, περιστροφή, αποτελεσματικότητα
Index:
Yes
Number of index pages:
0
Contains images:
Yes
Number of references:
101
Number of pages:
86
Notes:
Η διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
The digital material of the item is not available.