Εγκυρότητα και αξιοπιστία της δέσμης αδρής κινητικής ανάπτυξης 2 (TGMD-2) σε παιδιά με ή χωρίς αναπηρία

Postgraduate Thesis uoadl:1665169 646 Read counter

Unit:
Κατεύθυνση Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές
Library of the School of Physical Education and Sport Science
Deposit date:
2017-06-01
Year:
2013
Author:
Kyriaki Foteini
Supervisors info:
Σκορδίλης Ε., Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Καρτερολιώτης Κ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Ευαγγελινού Χ., Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ
Original Title:
Εγκυρότητα και αξιοπιστία της δέσμης αδρής κινητικής ανάπτυξης 2 (TGMD-2) σε παιδιά με ή χωρίς αναπηρία
Languages:
Greek
Translated title:
Εγκυρότητα και αξιοπιστία της δέσμης αδρής κινητικής ανάπτυξης 2 (TGMD-2) σε παιδιά με ή χωρίς αναπηρία
Summary:
Η παρούσα έρευνα σχεδιάστηκε για να εξετάσει την εγκυρότητα και αξιοπιστία της Δέσμης Αδρής Κινητικής Ανάπτυξης – 2 (Test of Gross Motor Development – 2) (TGMD – 2) σε μαθητές/ τριες 6 – 10 χρόνων. Η δέσμη TGMD – 2 (Ulrich, 2000) αξιολογεί την αδρή κινητικότητα παιδιών 3 – 10 ετών και συμπεριλαμβάνει 12 δοκιμασίες, 6 δοκιμασίες μετακίνησης στο χώρο και 6 δοκιμασίες χειρισμού αντικειμένων.
Αρχικά πραγματοποιήθηκαν δύο πιλοτικές μελέτες σε δείγμα 81 και 36 μαθητών αντίστοιχα, «γενικού» σχολείου, όπου ο δείκτης χρονικής σταθερότητας ήταν υψηλός για τους δύο παράγοντες. Αντίθετα, ο δείκτης εσωτερικής συνέπειας ήταν χαμηλός κατά την πρώτη πιλοτική μελέτη, αλλά έφθασε σε αποδεκτά επίπεδα (> .70) στη δεύτερη πιλοτική μελέτη. Στην κύρια έρευνα στη συνέχεια, συμμετείχαν συνολικά 336 μαθητές/ τριες (307 χωρίς αναπηρία και 29 με αναπηρία) «γενικών» και «ειδικών» δημοτικών σχολείων, από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Για την αξιολόγηση των μαθητών/ τριών χρησιμοποιήθηκε η Δέσμη TGMD - 2 καθώς και η σύντομη μορφή μιας επιπλέον Δέσμης Κινητικής Επάρκειας (Bruininks – Oseretsky Test of Motor Proficiency – SF, Bruininks, 1978). Εξετάστηκε η δομική εγκυρότητα (διερευνητική παραγοντική ανάλυση), η εγκυρότητα διαχωρισμού (πολυμεταβλητική ανάλυση), η συγχρονική εγκυρότητα (συντελεστής Pearson), η χρονική σταθερότητα (διαταξικός συντελεστής) και η εσωτερική συνέπεια – συνοχή (συντελεστής Cronbach α) της δέσμης TGMD - 2, σε μαθητές σχολικής ηλικίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηρίωσαν τη δομική εγκυρότητα του TGMD – 2 με τις δοκιμασίες να ομαδοποιούνται σωστά κάτω από τον αντίστοιχο παράγοντα. Επίσης, αναφορικά με τις διαφορές των δύο φύλων βρέθηκαν, για τα «ειδικά» σχολεία, καλύτερες επιδόσεις στα αγόρια έναντι των κοριτσιών και για τους δύο παράγοντες της Δέσμης. Αντίθετα, για τα «γενικά» σχολεία, τα αγόρια ήταν καλύτερα από τα κορίτσια μόνο στο χειρισμό αντικειμένων. Σχετικά με τις διαφορές των ηλικιακών ομάδων, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές/ τριες των «γενικών» σχολείων είχαν υψηλότερες επιδόσεις από τους μικρότερους συμμαθητές/ τριες τους. Στα «ειδικά» σχολεία, οι μαθητές της μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας είχαν σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις από τους μαθητές των δύο μικρότερων κατηγοριών στο χειρισμό αντικειμένων. Η αντιστοίχηση του TGMD – 2 με το BOTMP – SF έδωσε ικανοποιητικούς δείκτες (r .66 για μετακίνηση και .68 για χειρισμό αντικειμένων αντίστοιχα), επιβεβαιώνοντας τη συγχρονική εγκυρότητα των μετρήσεων. Τέλος, ο συντελεστής αξιοπιστίας Cronbach α ήταν .80 για τη μετακίνηση και .82 για το χειρισμό αντικειμένων. Συνολικά, το TGMD – 2 φαίνεται ότι αποτελεί έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο για την αξιολόγηση της αδρής κινητικής ανάπτυξης μαθητών/ τριών με ή χωρίς αναπηρία στην Ελλάδα.
Index:
Yes
Number of index pages:
0
Contains images:
Yes
Number of references:
68
Number of pages:
82
Notes:
Η διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
The digital material of the item is not available.