Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα

Postgraduate Thesis uoadl:1665171 451 Read counter

Unit:
Κατεύθυνση Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές
Library of the School of Physical Education and Sport Science
Deposit date:
2017-06-01
Year:
2009
Author:
Kountouri Paraskevi
Supervisors info:
Παναγιωτόπουλος Δ., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Νικηταράς Ν., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πατσαντάρας Ν., Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Original Title:
Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα
Languages:
Greek
Translated title:
Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα
Summary:
Το πεδίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων της επιστήμης Φ.Α. & Αθλητισμού αποτέλεσε το πεδίο της έρευνας στην εργασία αυτή. Η ανάδειξη και οριοθέτηση του επαγγελματικού χώρου των πτυχιούχων της επιστήμης αυτής αποτέλεσε το ζητούμενο της ερευνητικής αυτής προσπάθειας. Με την έρευνα αυτή έγινε μελέτη των θεωρητικών δυνατοτήτων και τεχνιτών δεξιοτήτων στη βάση των οποίων οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Φ.Α.Α. της Χώρας μας λαμβάνουν με τη λήψη του πτυχίου τους.
Η Νομοθεσία παρίσταται ως το οικοδόμημα εκείνο εντός του οποίου τίθενται σε προστασία τα δικαιώματα παροχής υπηρεσιών των αθλητικών επιστημόνων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα εργασίας, εν παραλλήλω με τις διατάξεις της ΣυνθΕΚ και αφορούν τους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες στο χώρο του αθλητισμού.
Το ενδιαφέρον της έρευνας στράφηκε στην καταγραφή και ανάλυση των μορφών των εργασιακών σχέσεων στους χώρους άσκησης επαγγέλματος των πτυχιούχων της Επιστήμης Φ.Α. και Αθλητισμού, των προβλημάτων που ανακύπτουν και σχετίζονται με αυτές, στο πλαίσιο της αθλητικής έννομης τάξης, και αποτέλεσαν βασικό πυρήνα του ερευνητικού πεδίου.
Έτσι τα ερωτήματα που τέθηκαν με την έρευνα αυτή αφορούν την δομή και το περιεχόμενο των σπουδών των πτυχιούχων των Τ.Ε.Φ.Α.Α., στη βάση και των προϋποθέσεων του νόμου.
Συγκεκριμένα απαντήθηκαν τα ερωτήματα: α)Η άσκηση επαγγέλματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, β)Ποιες είναι οι σπουδές του πτυχιούχου Φυσικής Αγωγής και αν οδηγούν σε κάποιο επάγγελμα κατά τον Νόμο, γ)Η επαγγελματική ιδιότητα των αποφοίτων Τ.Ε.Φ.Α.Α, δ)Η επαγγελματική δυνατότητα των αποφοίτων Τ.Ε.Φ.Α.Α, ε)Το πεδίο εργασίας των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στ)Υφίσταται σήμερα εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ζ)Ποιο είναι το ισχύον καθεστώς στην Ευρώπη για την άσκηση αθλητικού επαγγέλματος.
Όσον αφορά την μέθοδο έγινε καταγραφή, συλλογή και μελέτη της ισχύουσας Νομοθεσίας που άπτεται της προβληματικής της έρευνας, καθώς και της συναφούς νομολογίας, που διαμορφώνουν το νομικό περιβάλλον του πεδίου της έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό η καταγραφική, περιγραφική, ερμηνευτική και αναλυτική είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν. Θεμελιώδες ζήτημα μεθοδολογίας αποτέλεσε και η γλώσσα του δικαίου στο πλαίσιο της τελολογικής ερμηνείας για τη διερεύνηση του περιεχομένου των διατάξεων της Νομοθεσίας που αφορούσαν την προβληματική της έρευνας, υπό τον έλεγχο της και της Νομολογίας, καθώς και των διατάξεων που αφορούν την άσκηση επαγγέλματος των Ελλήνων πτυχιούχων Τ.Ε.Φ.Α.Α. στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης γίνεται παράθεση και ανάλυση ορισμένων εξαιρετικής σημασίας περιγραφικών στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να αποτυπώσουμε το τι συμβαίνει στην πράξη.
Η ερευνητική προσπάθεια κατέληξε σε συμπεράσματα όπως ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές και διακρίνεται από πολυνομία που προκαλεί σύγχυση. Τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής κρίνεται σκόπιμο να αναπροσαρμόσουν τα προγράμματα σπουδών τους προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες υψηλές απαιτήσεις και να είναι πιο ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας. Το υπάρχον Νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές αφού η Νομοθεσία αναιρεί το Σύνταγμα και διακρίνεται από ασάφεια. Η ασαφής Νομοθεσία οδηγεί στην αναίρεση των σπουδών των πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ. Πολύ σημαντικό είναι πως σε επίπεδο κοινωνίας ο ρόλος του πτυχιούχου ΤΕΦΑΑ δεν έχει εμπεδωθεί στο σύνολο του. Τέλος, οι αθλητικοί επιστήμονες, κάτοχοι αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών δεν μπορούν να αποκλειστούν από την αγορά εργασίας της Ε.Κ., αφού τυχόν περί του αντιθέτου διάταξη κάποιου κράτους μέλους θα αντίκειτο –ευθέως– στην ΣυνθΕΚ.
Τα πορίσματα της έρευνας ίσως σταθούν αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος μελλοντικά
Keywords:
Φυσική Αγωγή, επαγγελματικά δικαιώματα, αθλητικός επιστήμονας, προπονητής, αθλητισμός
Index:
Yes
Number of index pages:
0
Contains images:
Yes
Number of references:
57
Number of pages:
65
Notes:
Η διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
The digital material of the item is not available.