Βιοηθική του αθλητισμού: του ευ και οι αρνητικές τάσεις στον αθλητισμό

Postgraduate Thesis uoadl:1668048 417 Read counter

Unit:
ΠΜΣ Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός
Library of the School of Physical Education and Sport Science
Deposit date:
2017-06-01
Year:
2009
Author:
Theodorou Andriana
Supervisors info:
Φαράντος Γ., Ομότιμος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Παναγιωτόπουλος Δ., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πατσαντάρας Ν., Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Original Title:
Βιοηθική του αθλητισμού: του ευ και οι αρνητικές τάσεις στον αθλητισμό
Languages:
Greek
Translated title:
Βιοηθική του αθλητισμού: του ευ και οι αρνητικές τάσεις στον αθλητισμό
Summary:
Η ανάπτυξη των Βιοεπιστημών και Τεχνοεπιστημών ιδιαίτερα της Μοριακής Βιολογίας, Γενετικής, Βιοτεχνολογίας, Βιοχημείας, Φαρμακολογίας και Ιατρικής, σχετίζεται σήμερα με προβλήματα, τα οποία συστηματοποιούνται στον κλάδο της Πρακτικής Φιλοσοφίας με τον τίτλο Βιοηθική.
Η βιοηθική στον αθλητισμό ακριβώς, μας θέτει προ μιας πραγματικότητας, που αφορά τον άνθρωπο ως πρόσωπο, άτομο, ομάδα, κοινότητα καθώς επίσης αφορά και την ίδια τη φύση του φαινομένου του αθλητισμού ως θεσμού στον οποίο λαμβάνει χώρα, δραστηριοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου. Ήδη ο αθλητικός κόσμος διεθνώς, αντιμετωπίζει πλέον ως υπαρκτό πρόβλημα και όχι ως απειλή ή ως πρόβλημα εν δυνάμει, την ιατρική επέμβαση σε γονιδιακό επίπεδο προκειμένου οι αθλητές να υπερβούν την ανθρώπινη φύση όπως αυτή γίνεται αντιληπτή έως σήμερα.
Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η παρουσίαση των σχέσεων που διαπιστώνονται στην περιοχή αυτή, όπως και η διατύπωση όρων υπό τους οποίους είναι δυνατή η βιωσιμότητα του Αθλητισμού ως φαινομένου στον σύγχρονο κόσμο, καθώς και υπό ποία ηθική διάσταση δύναται πλέον ο άνθρωπος να εμπλέκεται με τα δρώμενα του αθλητισμού.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι η ερμηνευτική, η οποία κατά τον Heidegger εξ ορισμού υποδηλώνει τη διαπλοκή μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου της αναζήτησης.
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις, διερευνήθηκε το θέμα αυτό, καταλήγοντας στο ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του ηθικού αναλφαβητισμού και αποπροσανατολισμού που πλήττουν τους νέους ανθρώπους και αθλητές, καθώς και ότι απαιτείται περισσότερη και εξειδικευμένη έρευνα στο πεδίο της ηθικής αρχικά και της βιοηθικής στη συνέχεια.
Keywords:
Βιοηθική, αθλητισμός
Index:
Yes
Number of index pages:
0
Contains images:
Yes
Number of references:
70
Number of pages:
56
Notes:
Η διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
The digital material of the item is not available.