The non-compete obligation in employment contracts

Postgraduate Thesis uoadl:2758679 461 Read counter

Unit:
Κατεύθυνση Αστικό Δίκαιο
Library of the School of Law
Deposit date:
2018-05-14
Year:
2018
Author:
Provata Zoi
Supervisors info:
Γεώργιος Μεντής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Αριστείδης Χιωτέλλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Γιώργος Λαδογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Original Title:
Η υποχρέωση μη ανταγωνισμού στις συμβάσεις εργασίας
Languages:
Greek
Translated title:
The non-compete obligation in employment contracts
Summary:
Με αφορμή τις όλο και συχνότερα εμφανιζόμενες στην εργασιακή πρακτική ρήτρες μετασυμβατικής απαγόρευσης του ανταγωνισμού, η παρούσα διπλωματική καταπιάνεται με το ζήτημα της υποχρέωσης μη ανταγωνισμού που βαρύνει τον εργαζόμενο τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λύση της σύμβασης εργασίας.

Όσο η σύμβαση εργασίας βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία, η υποχρέωση αυτή απορρέει από την υποχρέωση πίστης και συνιστά παρεπόμενη υποχρέωση του εργαζομένου, η οποία δεν απαιτείται να έχει συμφωνηθεί ρητά στη σύμβαση. Έχοντας δοθεί αρνητική απάντηση στο ερώτημα της τυχόν μετενέργειας της υποχρέωσης πίστης του εργαζομένου, εξετάζεται πλέον ως μοναδικός γενεσιουργός λόγος της μετασυμβατικής υποχρέωσης μη ανταγωνισμού εκ μέρους του εργαζομένου η τυχόν συνομολογηθείσα ρήτρα μετασυμβατικής απαγόρευσης του ανταγωνισμού. Ρήτρα που γίνεται κατ’ αρχήν δεκτή από την ελληνική έννομη τάξη, η «επιρρέπειά» της, όμως, σε εργοδοτικές καταχρήσεις επιβάλλει το δικαστικό έλεγχό της. Το ζήτημα που ακολουθεί λογικά είναι η αναζήτηση του κατάλληλου νομοθετικού θεμελίου για τη διενέργεια του ελέγχου αυτού, με τη νομολογία να το ανευρίσκει στις διατάξεις των άρθρων ΑΚ 178 και 179 περ. α’ και τη θεωρία να βλέπει ως πλέον πρόσφορη νομοθετική βάση αυτήν του άρθρου ΑΚ 281 και της καλής πίστης, λαμβανομένου υπόψη και του άρθρου 2 του ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή, το οποίο δύναται να παίξει βοηθητικό ρόλο στην εξειδίκευση της γενικής ρήτρας της καλής πίστης.

Στη συνέχεια εξετάζονται τα ειδικότερα κριτήρια ελέγχου της ρήτρας μετασυμβατικής απαγόρευσης του ανταγωνισμού κατά τη θεωρία και τη νομολογία, καθώς και ζητήματα που προκύπτουν από την ερμηνεία της, ενώ αναλύονται, επίσης, οι έννομες συνέπειες σε περίπτωση ακυρότητας της επίμαχης ρήτρας, η επίδραση της τυχόν ακυρότητας της σύμβασης εργασίας στη ρήτρα μη ανταγωνισμού και οι εργοδοτικές αξιώσεις από την παραβίαση της έγκυρης ρήτρας μετασυμβατικής απαγόρευσης του ανταγωνισμού. Τέλος, αναπτύσσονται ειδικότερα ζητήματα σε σχέση με τις επίμαχες ρήτρες, όπως η τύχη τους σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης, η δυνατότητα πρόβλεψή τους σε συλλογική σύμβαση εργασίας, η λειτουργία τους στους ομίλους επιχειρήσεων και η νομιμότητα ή μη της εξάρτησής τους από κάποια αίρεση.
Main subject category:
Law and Legislation
Other subject categories:
Civil Law
Keywords:
competition, employment contract, post-contractual prohibition, clause, employee
Index:
No
Number of index pages:
0
Contains images:
No
Number of references:
77
Number of pages:
76
Προβατά Ζ._Η υποχρέωση μη ανταγωνισμού στις συμβάσεις εργασίας.pdf (964 KB) Open in new window