ΤΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Ως ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΦΕΣΗΣ

Postgraduate Thesis uoadl:2860887 420 Read counter

Unit:
Κατεύθυνση Πολιτική Δικονομία
Library of the School of Law
Deposit date:
2019-02-13
Year:
2019
Author:
Georgakopoulou Eirini
Supervisors info:
Στέφανος - Σπυρίδων Πανταζόπουλος
Δημήτριος Τσικρικάς
Ιωάννης Δεληκωστόπουλος
Original Title:
ΤΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΦΕΣΗΣ
Languages:
Greek
Translated title:
ΤΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Ως ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΦΕΣΗΣ
Summary:
Η μετάβαση της σε πρώτο βαθμό κριθείσας ιδιωτικής διαφοράς στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο γίνεται με το ένδικο μέσο της έφεσης. Με την έφεση δίδεται στον (εν μέρει) ηττήσαντα διάδικο η δυνατότητα να προσβάλει τη δυσμενή για τα συμφέροντα του δικαστική κρίση, ζητώντας από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο την εξαφάνιση ή μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας απόφασης.
Η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης παρέχεται «άπαξ» στους διαδίκους της πρωτοβάθμιας δίκης. Σε αντιστάθμισμα της απαγόρευσης άσκησης δεύτερης έφεσης, προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης πρόσθετων λόγων από τον εκκαλούντα και αντέφεσης από τον εφεσίβλητο κατά της εκκαλουμένης. Κοινή προϋπόθεση για την παραδεκτή περαιτέρω προσβολή της εκκληθείσας πρωτοβάθμιας απόφασης εκ μέρους του εκκαλούντος, αλλά και αντίθετη προσβολή της εκ μέρους του εφεσίβλητου, αποτελεί η προσβολή με τα εν λόγω ιδιαίτερα δικόγραφα των εκκληθέντων ή αναγκαίως συνεχόμενων με αυτά κεφαλαίων.
Πρώτο «ζητούμενο» της παρούσας εργασίας αποτελεί η έννοια του εκκληθέντος κεφαλαίου, ως το ελάχιστο τμήμα της απόφασης που μεταβιβάζεται στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Για το σκοπό αυτό ερευνάται πότε και υπό ποίες προϋποθέσεις ιδρύεται ένα ή περισσότερα κεφάλαια. Κατόπιν, επιχειρείται η παρουσίαση περιπτώσεων όπου γίνεται δεκτή από την πρόσφατη αλλά και παγία νομολογία η ύπαρξη σχέσης αναγκαίας συνοχής μεταξύ περισσοτέρων κεφαλαίων, καθώς και περιπτώσεων, όπου δεν γίνεται δεκτή η ύπαρξη τέτοιου δεσμού.
Η εξειδίκευση της αόριστης γενικής έννοιας των αναγκαίως συνεχόμενων κεφαλαίων, δεν μπορεί παρά να γίνει υπό το πρίσμα των γενικών αρχών της δευτεροβάθμιας δίκης και σύμφωνα με σκοπό των θεσμών των πρόσθετων λόγων και της αντέφεσης. Για το λόγο αυτό, κρίνεται σκόπιμη η εξέταση της λειτουργίας της εν λόγω προϋπόθεσης, προσβολής εκκληθέντων ή αναγκαίως συνεχόμενων κεφαλαίων, στις ειδικές περιπτώσεις, όπου α) η αντέφεση ισχύει κατ’ άρθ. 523 ΚΠολΔ ως αυτοτελής έφεσης, β) η δεύτερη έφεση ισχύει ως αντέφεση, ή ως δικόγραφο προσθέτων λόγων.
Main subject category:
Law and Legislation
Other subject categories:
Civil Procedure
Keywords:
δευτεροβάθμιο δικαστήριο, έφεση, εξαφάνιση, μεταρρύθμιση, δικαστική απόφαση, πρόσθετοι λόγοι, αντέφεση, κεφάλαια, εκκληθέντα, αναγκαίως συνεχόμενα κεφάλαια, αναγκαία συνοχή, αυτοτελής αντέφεση, παρεπόμενη αντέφεση.
Index:
No
Number of index pages:
0
Contains images:
No
Number of references:
95
Number of pages:
126
File:
File access is restricted only to the intranet of UoA.

ΕΚΚΛΗΘΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.pdf
1 MB
File access is restricted only to the intranet of UoA.