Νέα μέθοδος άμεσου ποσοτικού προσδιορισμού τεσσάρων σεκοϊριδοειδών σε ελαιόλαδο με φασματοσκοπία 1H-NMR

Διπλωματική Εργασία uoadl:1319143 429 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ με ειδίκευση ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2013-07-15
Έτος εκπόνησης:
2013
Συγγραφέας:
Κάρκουλα Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαγιάτης Προκόπιος Επίκ. Καθηγητής ΕΚΠΑ (επιβλέπων), Ρούσσης Βασίλειος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Αληγιάννης Νεκτάριος Επίκ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νέα μέθοδος άμεσου ποσοτικού προσδιορισμού τεσσάρων σεκοϊριδοειδών σε ελαιόλαδο με φασματοσκοπία 1H-NMR
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
New method of direct quantitative measurement of four olive oil secoiridoids using NMR spectroscopy
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος άμεσου ποσοτικού προσδιορισμού
τεσσάρων σεκοϊριδοειδών σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, με χρήση
φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού.
Ελαιόλαδο κατεργάστηκε με υγρή-υγρή εκχύλιση με κυκλοεξάνιο/ ακετονιτρίλιο. Από
το ακετονιτριλιακό εκχύλισμα απομονώθηκαν 4 σεκοϊριδοειδή: η ελαιοκανθάλη, η
ελαιασίνη, η αλδεϋδική μορφή του άγλυκου της ελευρωπαΐνης και η αλδεϋδική μορφή
του άγλυκου του λιγκστροσίδη. Τα δύο άγλυκα απομονώθηκαν με τη μορφή
αδιαχώριστου μίγματος ισομερών των δύο μορφών τους (5S, 8R, 9S) και (5S, 8S,
9S). Η αναλογία μεταξύ των δύο ισομερών και για τα δύο άγλυκα αποδείχθηκε ότι
τροποποιείται έντονα κατά τον χρωματογραφικό προσδιορισμό τους και είναι πολύ
διαφορετική από την αρχική αναλογία τους στο ελαιόλαδο. Εκ τούτου ο
χρωματογραφικός ποσοτικός προσδιορισμός αυτών των ουσιών καθίσταται
προβληματικός.
Ακολούθησε ποσοτικοποίηση των σεκοϊριδοειδών σε ελαιόλαδο με φασματοσκοπία NMR
καθώς και επικύρωση της μεθόδου. Επίσης συσχετίζεται το περιεχόμενο σε
ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ορισμένων
δειγμάτων.
Η μέθοδος άμεσου ποσοτικού προσδιορισμού σεκοϊριδοειδών εφαρμόστηκε σε 291
ελληνικά δείγματα ελαιόλαδου και ακολούθησε στατιστική ανάλυση των
αποτελεσμάτων βάσει τριών νέων δεικτών αξιολόγησης των ελαιόλαδων (δείκτης D1,
D2, D3).
Τέλος αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με τη σταθερότητα του ελαιόλαδου και τις
μεταβολές που παρατηρούνται στην ποσοτική του σύσταση όσον αφορά την εποχή
συγκομιδής του ελαιοκαρπού και τη θερμοκρασία παραγωγής του ελαιόλαδου.
Λέξεις-κλειδιά:
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, Ελαιοκανθάλη, Ελαιασίνη, Άγλυκο ελευρωπαΐνης και λιγκστροσίδη, Ποσοτικοποίηση με NMR
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
145