Παρουσίαση των δικτύων 5G – Τεχνοοικονομική προσέγγιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325352 424 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομική και Διοίκηση των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-24
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Μαυρουδής Λάζαρος
Σγαρδέλης Κυριάκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κατσιάνης Δημήτριος, ΕΔΙΠ, ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ , ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παρουσίαση των δικτύων 5G – Τεχνοοικονομική προσέγγιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παρουσίαση των δικτύων 5G – Τεχνοοικονομική προσέγγιση
Περίληψη:
Σε αυτή τη διπλωματική εργασία, παρουσιάζουμε μια τεχνοοικονομική μελέτη που αφορά την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στο σχεδιασμό των 5G δικτύων, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν τεθεί από τον οργανισμό ETSI. Τα δίκτυα 5G, θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη διαρκή συνδεσιμότητα των χρηστών, παρέχοντας παράλληλα το απαιτούμενο QoS (Quality of Service) και θα κάνουν πραγματικότητα το λεγόμενο IoT (Internet of Things).
Το 5G θα σχεδιαστεί με γνώμονα την ευελιξία και επεκτασιμότητα. Για αυτό το λόγο, οι πάροχοι υπηρεσιών στρέφονται στην ενσωμάτωση τεχνολογιών όπως το Software Defined Networking (SDN), το Network Function Virtualization (NFV) και το Cloud Computing.
Στο πλαίσιο της διπλωματικής αυτής αρχικά κάναμε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των ασύρματων δικτύων παρουσιάζοντας συνοπτικά τα δίκτυα 1ης , 2ης και 3ης γενιάς. Στην συνέχεια αναλύσαμε την ανάγκη για το LTE, την εξέλιξη σε αυτό και το 4G κάνοντας εκτενέστερη αναφορά στην έννοια του 4G και στα Femtocells στα δίκτυα LTE.
Ουσιαστικός στόχος μετά την ανάλυση αυτή ήταν η ομαλή μετάβαση στα δίκτυα 5ης γενιάς. Σε αυτά αρχικά έγινε μια παρουσίαση των τεχνικών τους χαρακτηριστικών και των νέων τεχνολογιών που ενσωματώνουν. Δεν θα μπορούσε στο σημείο αυτό να αποφευχθεί η αναφορά στο πρόβλημα του φάσματος, ενώ ακολουθεί εκτενής επεξήγηση του Software Defined Networking και του Cloud Computing. Ακολουθεί τεχνοοικονομική ανάλυσή τους και γίνεται αναφορά σε προτεινόμενη αρχιτεκτονική.
Τέλος κάναμε μια θεωρητική και πρακτική μοντελοποίηση για έναν θεωρητικό πάροχο. Αναλύσαμε μέσω διαγραμμάτων κάποια στοχαστικά μοντέλα ζήτησης βασισμένοι στα ποσοστά διείσδυσης του 5G για τη δεκαετία 2019-2020.
Ακόμη παρουσιάσαμε μια αξιολόγηση της επένδυσης και βρήκαμε την καθαρά παρούσα αξία για το θεωρητικό μας μοντέλο (εταιρεία). Κλείνοντας παραθέσαμε τα σημαντικότερα άρθρα που παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις των δικτύων 5G.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
5G, LTE, LTE advanced, 4G, UMTS, 3GPP, Small Cells, ETSI, Network Function Virtualization, NPV, PI, LRM, Fisher Pry Model, Gompertz Model, Logistic Model, Bass Model
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
119
Parousiashtwn diktywn 5G-Texnooikonomikh proseggish.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο