A GEOMETRIC MORPHOMETRIC EVALUATION OF HARD AND SOFT TISSUE PROFILE CHANGES IN EXTRACTION VERSUS NON-EXTRACTION PATIENTS.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325804 595 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ορθοδοντική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-12-06
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Κούλη Αφροδίτη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαλαζωνίτης Δημήτριος, Καθηγητής
Τσολάκης Απόστολος, Επίκουρος Καθηγητής
Σηφακάκης Ιωσήφ, Επίκουρος Καθηγητής
Πρωτότυπος Τίτλος:
A GEOMETRIC MORPHOMETRIC EVALUATION OF HARD AND SOFT TISSUE PROFILE CHANGES IN EXTRACTION VERSUS NON-EXTRACTION PATIENTS.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΜΟΡΦΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΩΝ ΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ.
Περίληψη:
Σκοπός: Η αξιολόγηση των αλλαγών που παρατηρούνται σε σκληρούς και μαλακούς ιστούς σε περιστατικά εξαγωγών και μη εξαγωγών Τάξης I κατά Angle με τη χρήση γεωμετρικής μορφομετρίας.
Υλικό και Μέθοδος: Από ένα αρχικό δείγμα 542 ασθενών με ανωμαλία σύγκλεισης Τάξης Ι, που υπεβλήθη σε διαχωριστική ανάλυση σε μια προηγούμενη μελέτη, συγκεντρώθηκε και αναλύθηκε ένα υποδείγμα 68 οριακών, ως προς τις εξαγωγές, περιστατικών. Τριάντα τέσσερα από τα περιστατικά αυτά θεραπεύτηκαν με εξαγωγές και 34 χωρίς εξαγωγές 4 πρώτων προγομφίων. Η εγκυρότητα της διαχωριστικής ανάλυσης στο να προσδιορίζει επιτυχώς ένα οριακό δείγμα μορφολογικά όμοιων ασθενών εξετάσθηκε με τη χρήση μεθόδων γεωμετρικής μορφομετρίας. Οι αρχικές και οι τελικές κεφαλομετρικές ακτινογραφίες εξετάστηκαν μορφομετρικά προκειμένου να αξιολογηθούν μεταβολές σε σκληρά και μαλακά μόρια ανάμεσα στις εξεταζόμενες ομάδες. Προκειμένου να αξιολογηθεί η στατιστική σημαντικότητα, μετρήθηκε η απόσταση Προκρούστη ανάμεσα στις ομάδες.
Αποτελέσματα: Η διαχωριστική ανάλυση επιβεβαιώθηκε για το δείγμα. Οι μεταβολές των μαλακών μορίων μετά το τέλος της θεραπείας έδειξαν οριακά στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων (P=0.053, 10000 permutations) κάτι το οποίο δεν παρατηρήθηκε στις σκελετικές δομές (P=0.078, 10000 permutations). Τα περιστατικά μη εξαγωγών παρουσίασαν αύξηση στο συνολικό ύψος του προσώπου στα σκληρά μόρια (P<0.00, 10000 permutations), με ελαφρώς οπισθιέστερη θέση άνω και προσθιέστερη θέση κάτω χείλους (P=0.027, 10000 permutations). Στα περιστατικά εξαγωγών εκτός από αύξηση στο κατακόρυφο παρατηρήθηκε και μια οπισθιέστερη θέση του περιγράμματος της πλάγιας κατατομής του περιγράμματος σκληρών ιστών και μαλακών μορίων (P<0.00, 10000 permutations).
Συμπεράσματα: Η επιλογή της εξαγωγής δοντιών παρουσιάζει επίδραση στο περίγραμμα της κατατομής σκληρών και μαλακών μορίων οριακών περιστατικών τάξης Ι. Στους ασθενείς που θεραπεύτηκαν χωρίς εξαγωγές παρατηρήθηκε αύξηση στην κάθετη διάσταση των σκελετικών δομών του προσώπου, ενώ δεν παρατηρηθήκαν ουσιαστικές μεταβολές στα μαλακά μόρια. Οι ασθενείς οι οποίοι θεραπεύτηκαν με εξαγωγές παρουσίασαν παρόμοιες μεταβολές στο κατακόρυφο και οπισθιέστερη θέση του οστικού περιγράμματος άνω και κάτω γνάθου με παρόμοιες μεταβολές στους μαλακούς ιστούς κυρίως στην περιστοματική περιοχή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
οριακά περιστατικά Tάξης Ι, μεταβολές σκληρών ιστών, μεταβολές μαλακών ιστών, εξαγωγές, μη εξαγωγές, διαχωριστική ανάλυση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
50
Κούλη Αφροδίτη ΜΔΕ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο