Τοξικότητα στο χώρο του κομμωτηρίου και επιδράσεις στην υγεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:1326019 356 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-12-13
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Κοπανιτσάνου Κανέλλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επιβλέπουσα Ε. Πρωτόπαπα, Καθηγήτρια, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθηνών
Π. Σταμάτη Νικολοπούλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ι.Γιαννοπούλου, Δρ. Βιολόγος ΕΔΙΠ, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τοξικότητα στο χώρο του κομμωτηρίου και επιδράσεις στην υγεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τοξικότητα στο χώρο του κομμωτηρίου και επιδράσεις στην υγεία
Περίληψη:
Πληθώρα χημικών ουσιών έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό, εισέρχονται μέσα σε αυτόν από διάφορες πηγές εισόδου επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία του. Το μέγεθος της επίδρασης των επικίνδυνων ουσιών στην υγεία, εξαρτάται από την ίδια την ουσία αλλά και από το άτομο που εκτίθεται.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο του κομμωτηρίου κατά την διάρκεια των διαφόρων εργασιών που εκτελούνται μέσα στο χώρο εργασίας εκτίθενται σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες σε χημικές ουσίες που είναι λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνες για την υγεία τους. Η ανάλυση των συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στους χώρους του κομμωτηρίου και ο βαθμός επικινδυνότητάς τους βοηθά τους εργαζομένους, αλλά και τους εργοδότες στη λήψη κατάλληλων μέτρων για την προστασία της υγείας τόσο των ιδίων όσο και των επισκεπτών και δεχόμενων περιποίησης στους χώρους αυτούς.
Η χρήση γαντιών και μάσκας από τον εργαζόμενο, η ύπαρξη και η λειτουργία εξαερισμού, όπως και η αντικατάστασή επικίνδυνων προϊόντων με λιγότερο επικίνδυνα, σε συνδυασμό με την σωστή εκπαίδευση του εργαζομένου σε ότι αφορά την έκθεση στα προϊόντα του κομμωτηρίου, είναι μέτρα που βοηθούν στη μειωμένη έκθεση των εργαζομένων στις διάφορες χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στο χώρο εργασίας τους.
Παρόλα αυτά, η μακροχρόνια επαφή κατά την διάρκεια της εργασίας με τις χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στα προϊόντα του κομμωτηρίου, μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση της υγείας καθώς και σε επαγγελματικές ασθένειες, όπως δερματοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα, που εξαναγκάζουν τους εργαζομένους να απέχουν από το χώρο εργασίας τους, για αρκετές ημέρες κατά την διάρκεια του χρόνου, ή και τους απομακρύνει δια παντός από το χώρο της συγκεκριμένης εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κομμωτήριο, Κομμώτριες, Επαγγελματικός χώρος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
83

διπλωματική.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.