Προεμφυτευματική αύξηση της φατνιακής απόφυσης με διατατική οστεογένεση και σύγκριση της μεθόδου με άλλες αυξητικές τεχνικές

Διπλωματική Εργασία uoadl:1326088 650 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθοβιολογία Στόματος με κατεύθυνση Στοματική Χειρουργική
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-12-15
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Γκουγιουμτζιάν Ρουμπίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεολόγη- Λυγιδάκη Νάντια, Επίκουρη Καθηγήτρια Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Ιατρού Ιωάννης, Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Τζέρμπος Φώτιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προεμφυτευματική αύξηση της φατνιακής απόφυσης με διατατική οστεογένεση και σύγκριση της μεθόδου με άλλες αυξητικές τεχνικές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προεμφυτευματική αύξηση της φατνιακής απόφυσης με διατατική οστεογένεση και σύγκριση της μεθόδου με άλλες αυξητικές τεχνικές
Περίληψη:
Υπάρχουν πολλές τεχνικές για την αύξηση των διαστάσεων της φατνιακής ακρολοφίας, όπως η χρήση διαφορετικών τύπων οστικού μοσχεύματος, η Κατευθυνόμενη Οστική Αναγέννηση (ΚΟΑ/GBR), η ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου, διάφορες τοπικές οστεοτομίες (τεχνική sandwich, διαχωρισμός της ακρολοφίας), η διατατική οστεογένεση αλλά και συνδυασμοί των ανωτέρω.
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθεί, μέσω της ανασκόπησης της σύγχρονης βιβλιογραφίας, η τεχνική της Oδοντοφατνιακής Διατατικής Οστεογένεσης (ΟΔΟ) και να συγκριθεί με τις λοιπές μεθόδους αύξησης, διερευνώντας την θέση αυτής της τεχνικής στην φαρέτρα των χειρουργικών επιλογών με απώτερο στόχο την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συσκευών ΟΔΟ, σχεδιασμένες για κάθε περίπτωση, μέγεθος ελλείμματος και αναπλαστικό στόχο. Σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνικής είναι η ταυτόχρονη διάταση και των μαλακών ιστών, εξαλείφοντας την ανάγκη για δημιουργία επάρκειας κερατινοποιημένου ιστού.
Συγκρίνοντας τις τεχνικές μεταξύ τους λαμβάνονται υπόψιν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μιας, αλλά και οι ενδείξεις εφαρμογής τους. Η διατατική οστεογένεση προτιμάται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη αύξησης του ύψους, ενώ η περίοδος αναμονής για αποκατάσταση είναι μικρότερη. Προαπαιτείται, όμως, η ύπαρξη συγκεκριμένων ελάχιστων διαστάσεων οστού για την δυνατότητα διενέργειας οστεοτομιών και χώρος για την τοποθέτηση της συσκευής, που σε συνδυασμό με το κόστος της τεχνικής, ευνοεί την στροφή σε άλλες απλούστερες και οικονομικότερες λύσεις.
Συμπερασματικά ο στόχος δεν είναι η τυποποιημένη επιλογή μιας τεχνικής σε σχέση με τις άλλες, αλλά η ανάκτηση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, μελετώντας την εκάστοτε περίπτωση ξεχωριστά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανάπλαση της φατνιακής ακρολοφίας, Οδοντοφατνιακή Διατατική Οστεογένεση, Μοσχεύματα, συσκευές ΟΔΟ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
11
Αριθμός σελίδων:
132
Ρουμπίνα Final pdf.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο