Μ.Μ.Ε. και Δημοψήφισμα 2015. Ενημέρωση ή προπαγάνδα;

Διπλωματική Εργασία uoadl:1337707 770 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Οικονομοπούλου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Χαιρετάκης, Ομότιμος καθηγητής, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μ.Μ.Ε. και Δημοψήφισμα 2015. Ενημέρωση ή προπαγάνδα;
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως θέμα το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την 5η Ιουλίου του 2015, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς : MEGA, ANT1, Alpha, STAR, Skai, ERT1 και την επιρροή που ασκήθηκε από αυτούς στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Παρουσιάζονται συνοπτικά, τα γεγονότα που συνέβησαν από την ανακοίνωση μέχρι και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οι θέσεις των ελληνικών και ξένων φορέων και οι εξελίξεις στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Επίσης, αντικείμενο μελέτης της παρούσης εργασίας είναι ο ρόλος των τηλεοπτικών Μ.Μ.Ε, πόσο αντικειμενική και αμερόληπτη είναι η πληροφόρηση από τα δελτία ειδήσεων και πόσο αυτά επηρεάζουν τη γνώμη των τηλεθεατών ειδικά σε κρίσιμα για τη χώρα γεγονότα.
Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε, και συγκεκριμένα των τηλεοπτικών Μ.Μ.Ε έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και εξαιτίας της εμφάνισης του διαδικτύου που μπαίνει ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας. Εξαιτίας της πολύπλευρης ενημέρωσης που λαμβάνουν πλέον οι πολίτες η επιρροή που τους ασκούν τα Μ.Μ.Ε έχει μειωθεί.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ακόμα και εάν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ του «Ναι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, οδηγώντας έτσι πολλούς δημοσιογράφους σε διαγραφές και κυρώσεις από την ΕΣΗΕΑ, δεν κατάφεραν να πείσουν το τηλεοπτικό κοινό με αποτέλεσμα το «Όχι» να υπερισχύσει με ποσοστό 61%.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ενημέρωση, ειδήσεις, δημοψήφισμα, κανάλια, προπαγάνδα, ψηφοφόροι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
86
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Δημοψηφισμα και Μ.Μ.Ε.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.