Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως πύλη για καινοτόμες πρακτικές στη διοίκηση της εκπαίδευσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1392704 526 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κράτος και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-12-05
Έτος εκπόνησης:
2012
Συγγραφέας:
Δάμπα Φανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως πύλη για καινοτόμες πρακτικές στη διοίκηση της εκπαίδευσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στην εκπαίδευση έχουν οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης, πιο ευέλικτων και πιο αποδοτικών στη διαχείριση της γνώσης, αφού η πρόκληση για την εκπαίδευση είναι διπλή: οικονομική και κοινωνική.
Η εκπαίδευση, λόγω της συνεχούς αυξανόμενης έντασης που λαμβάνει σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο επιχειρεί, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας να επιτύχει μια τομή στους συμβατικούς τρόπους διδασκαλίας καθοδηγώντας την εκπαιδευτική διαδικασία σε μια αναγκαία αναδιάρθρωση. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί μια νέα καινοτόμο πρόταση στη διαμόρφωση ενός νέου και ευέλικτου μοντέλου της εκπαίδευσης. Αρκετά διαδεδομένο το πρότυπο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω κυρίως του κοινού στο οποίο απευθύνεται, έρχεται να εισαγάγει μία νέα κουλτούρα στη μάθηση, αλλά και νέες καινοτόμες πρακτικές στη διοίκηση της εκπαίδευσης.
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση των καινοτόμων πρακτικών στη διοίκηση ως προς ένα ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε και κάτω από τις επιρροές των τεχνολογιών. Μέσω της μη συμβατικής μορφής των δομών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθούν οι καινοτόμες πολιτικές που αναπτύσσονται για την διοίκηση των εκπαιδευτικών αυτών μονάδων αυτής.
Για την αποτύπωση της Ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και παρατέθηκαν επίσημα στοιχεία αξιολόγησης που συνέλεξε η Μονάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης ΕΑΠ για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις καινοτόμες πολιτικές που ασκεί το ίδρυμα για την καθοδήγηση της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καινοτόμες πρακτικές διοίκησης, εξ αποστάσεως διοίκηση μονάδων εκπαίδευσης, τριτοβάθμια εκπαίδευση, ΕΑΠ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
106
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

597 ΔΑΜΠΑ, ΦΑΝΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.