Τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα στην ψηφιακή εποχή: αλλαγές, εξελίξεις, προκλήσεις.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1446775 705 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκές Επικοινωνίες: Δομές και Πολιτικές
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015
Έτος εκπόνησης:
2015
Συγγραφέας:
Κιτσικόπουλος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα στην ψηφιακή εποχή: αλλαγές, εξελίξεις, προκλήσεις.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η ανά χείρας εργασία ασχολείται με την πορεία των ειδησεογραφικών δικτύων στην ψηφιακή εποχή.

Συγκεκριμένα, πραγματεύεται τις κινήσεις που έχουν κάνει, κάνουν και καλούνται να κάνουν τα all-news κανάλια διεθνούς βεληνεκούς, προκειμένου να σταθούν στο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό ψηφιακό περιβάλλον.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν δε τις κοινωνοοικονομικές μεταβολές που έχουν σημειωθεί από την καθιέρωση της διασυνοριακής εκπομπής, αναλύουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εν γένει η διαδικασία της τηλοψίας και ειδικότερα η τηλεοπτική διανομή πληροφορίας.

Οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στη διάρκεια του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα από την απορρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου και μετά έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην τηλεόραση και ειδικά στην τηλεοπτική ειδησεογραφία. Παράλληλα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του ανθρώπου, στις εργασιακές σχέσεις και στη δομή της οικογένειας είχαν ως συνέπεια ένα κατακερματισμένο media savvy κοινό που δεν παρακολουθεί τηλεόραση αφηρημένα, αλλά με συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Στο ζήτημα της ειδησεογραφίας, τα δίκτυα καλούνται να διαχειριστούν αυτό το κοινό που θεωρείται αφ’ ενός ενημερωμένο, αλλά αφ’ ετέρου δεν παρακολουθεί απαραίτητα το καθημερινό κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο. Επιμένει να ενημερώνεται από το κινητό του ή τον υπολογιστή του ή το tablet του, δεν σερφάρει αφηρημένα στο διαδίκτυο και εστιάζει στην πληροφορία που το αφορά άμεσα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα ειδησεογραφικά δίκτυα καλούνται να μεταβάλλουν το χαρακτήρα τους. Ήδη, όπως διαπιστώνεται από την εμπειρική μας έρευνα, παρά το διασυνοριακό τους βεληνεκές, δίνουν τοπική έμφαση στο περιεχόμενό τους. Παράλληλα, δίνουν έμφαση στη μη γραμμική μετάδοση, ακολουθώντας την ανερχόμενη τάση του on demand που παρατηρείται γενικά στην τηλεόραση.

Τέλος, μεταφέρουν πόρους από το καθαρά τηλεοπτικό τους κομμάτι στα on line παραρτήματά τους, αναπτύσσοντας ειδησεογραφικές εφαρμογές που ενημερώνουν το κοινό και το κρατούν «προσδεμένο στο άρμα» τους.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η είσοδος του μέσου στην ψηφιακή εποχή δημιούργησε ένα νέο πεδίο, αυτό των τεσσάρων οθονών, με τα ειδησεογραφικά δίκτυα να μετασχηματίζονται σταδιακά από τηλεοπτικά σε πολυπλατφορμικά μέσα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ψηφιακή εποχή, ειδησεογραφικά δίκτυα, ενημερωτικά κανάλια, απορρύθμιση, νέα μέσα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
123
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

ΚΙΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ_ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.