Το προσφυγικό ζήτημα στον ελληνικό ημερήσιο Τύπο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (για την περίοδο 20/08- 20/09/2015)

Διπλωματική Εργασία uoadl:1502500 551 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016
Έτος εκπόνησης:
2015
Συγγραφέας:
Κωστάλα Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στέλιος Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής, ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το προσφυγικό ζήτημα στον ελληνικό ημερήσιο Τύπο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (για την περίοδο 20/08- 20/09/2015)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία το ερευνητικό ερώτημα έγκειται στον τρόπο που ο ελληνικός τύπος διαχειρίστηκε το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ελλάδα - για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μήνες –βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.
Την ίδια χρονική περίοδο οι προσφυγικές ροές εκτινάχτηκαν στα ελληνικά νησιά. Η παγκόσμια κοινή γνώμη κινητοποιήθηκε, ιδίως με τη σωρό του μικρού Αϊλάν Κουρντί από την Συρία, που ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν τα άρθρα για μετανάστες και πρόσφυγες που δημοσιεύθηκαν σε πέντε ελληνικές εφημερίδες κατά την προεκλογική περίοδο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση παραμένει υψηλά στην ατζέντα των ελληνικών εφημερίδων, παρά το γεγονός ότι σημαντικά εγχώρια πολιτικά γεγονότα «ανταγωνίζονται» για την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο τύπος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για τον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η κάλυψη των εφημερίδων αντανακλούσε και επιβεβαίωνε την πολιτική τους κατεύθυνση.
Λέξεις-κλειδιά:
εφημερίδες, πλαισίωση, μετανάστευση, πρόσφυγες, διαμεσολάβηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
153
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ-ΚΩΣΤΑΛΑ (τελικο).pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.