Αντιλήψεις ειδικευόμενων Καρδιολογίας για την ειδικότητά τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:1519099 602 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-23
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παναούσης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κουσκούνη Ευαγγελία, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπαδημητρίου Λίλα, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιλήψεις ειδικευόμενων Καρδιολογίας για την ειδικότητά τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιλήψεις ειδικευόμενων Καρδιολογίας για την ειδικότητά τους
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η απόφαση των ιατρών για επιλογή ειδικότητας είναι πολυπαραγοντική. Στην Ελλάδα υπάρχει παντελής έλλειψη κατεύθυνσης των φοιτητών ιατρικής για επιλογή ειδικότητες.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση των απόψεων των ειδικευόμενων ιατρών καρδιολογίας για την ειδικότητά τους.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μία ποιοτική μελέτη. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 10 ειδικευόμενοι ιατροί καρδιολογίας από το Γ.Ν.Ν. «Άγιος Παντελεήμων» - Γ.Ν.Δ.Α. «Η Αγία Βαρβάρα». Η συλλογή των πληροφοριών έγινε με τη μέθοδο της συνέντευξης. Αναπτύχθηκε ένα ημι-δομημένο ερωτηματολόγιο με βάση την επισκόπηση της βιβλιογραφίας. Οι συνεντεύξεις καταγράφηκαν, μεταγράφηκαν και αναλύθηκαν θεματικά. Οι ιατροί ερωτήθηκαν πότε αποφάσισαν να επιλέξουν ειδικότητα, εάν καθοδηγήθηκαν από κάποιον για την επιλογή της ειδικότητας, ποια ήταν τα κριτήρια για την επιλογή ειδικότητας, εάν είναι ικανοποιημένοι με την ειδικότητά τους, ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη εμπειρία που είχαν μέχρι σήμερα, τι προβλήματα έχουν αντιμετωπίσει, εάν έχουν χαρακτηρισθεί αρνητικά από συναδέλφους άλλης ειδικότητας, εάν έχουν χαρακτηρίσει αρνητικά συναδέλφους άλλης ειδικότητας και εάν η καρδιολογία ήταν η πρώτη τους επιλογή.
Αποτελέσματα: Στην παρούσα μελέτη δεν υπήρχε κανείς ειδικευόμενος που να έχει επιλέξει ειδικότητα πριν την εισαγωγή του στην ιατρική σχολή. Έξι συμμετέχοντες ανάφεραν ότι επέλεξαν ειδικότητα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και τέσσερις μετά τη λήψη πτυχίου. Από όλου αναφέρθηκε ότι δεν υπήρχε καμία καθοδήγηση από κανέναν. Τα κριτήρια επιλογής της ειδικότητας περιλάμβαναν τον τρόπο αντιμετώπισης από τους ασθενείς, την επαγγελματική αποκατάσταση, το κύρος, οι χρηματικές απολαβές, το ευέλικτο ωράριο και το μικρό χρόνο αναμονής. Οι περισσότεροι ιατροί ανέφεραν ότι ήταν ικανοποιημένοι από την επιλογή τους για την ειδικότητα της καρδιολογίας, ενώ στις θετικές εμπειρίες αναφέρθηκαν κυρίως η επιβίωση των ασθενών και η ευγνωμοσύνη.
Συμπεράσματα: Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός μαθήματος προσανατολισμού και η διενέργεια ενός αριθμού κλινικών προσομοιώσεων κατά τη διάρκεια των σπουδών των φοιτητών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ειδικευόμενοι, Καρδιολογία, Επιλογή Ειδικότητας, Απόφαση, Ικανοποίηση, Καθοδήγηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
108
Αριθμός σελίδων:
80
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Panaousis Dimitrios Master.pdf
893 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.