Synthesis from well data of the nature, characteristics and parameters of the different petroleum systems in Albania and Greece. Mapping the paleo-environment and parameters of the source rocks and evolution through time and location.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1526056 691 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεκτονική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-01
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Βασιλείου Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Λόζιος, Επίκουρος καθηγητής, τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Synthesis from well data of the nature, characteristics and parameters of the different petroleum systems in Albania and Greece. Mapping the paleo-environment and parameters of the source rocks and evolution through time and location.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνθεση από τα δεδομένα γεωτρήσεων της φύσης, των χαρακτηριστικών και των παραμέτρων των διαφορετικών συστημάτων πετρελαίου στην Αλβανία και στην Ελλάδα. Χαρτογράφηση του παλαιοπεριβάλλοντος και των παραμέτρων των μητρικών πετρωμάτων και της εξέλιξής τους μέσω του χρόνου και της θέσης.
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι τα μητρικά πετρώματα πετρελαίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Αλβανίας. Σκοπός της εργασίας είναι να γίνει η σύνθεση, μέσω της βιβλιογραφίας και των δεδομένων από τις γεωτρήσεις, της φύσης και των χαρακτηριστικών των διαφορετικών πιθανών μητρικών πετρωμάτων πετρελαίου. Επίσης η χαρτογράφηση του παλαιο-περιβάλλοντος και η περιγραφή του ανάλογα με την τοποθεσία και τον χρόνο.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της διπλωματικής εργασίας είναι η εξής: Αρχικά έγινε εκτίμηση της ποιότητας των πιθανών μητρικών πετρωμάτων και στην συνέχεια ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες σύμφωνα με την ποιότητά τους. Για την εκτίμηση αυτή, χρησιμοποιήθηκε η γεωχημική ανάλυση των δειγμάτων ώστε να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά τους, όπως το TOC (total organic carbon), ο δείκτης S2 (mg TOC/gr rock), ο δείκτης HI (Hydrogen Index), ο δείκτης OI (oxygen Index) και το στάδιο ωριμότητας. Για την χαρτογράφηση του παλαιο-περιβάλλοντος, αρχικά προσδιορίστηκαν τα περιβάλλοντα απόθεσης των μητρικών πετρωμάτων και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σε παλαιο-γεωγραφικό χάρτη.
Τα καλύτερα μητρικά πετρώματα, όπως αναμενόταν, βρέθηκαν στην Ιόνια Ζώνη στο Τριαδικό, στο Κατώτερο και Ανώτερο Ιουρασικό και στο Μέσο Κρητιδικό. Ωστόσο καλά μητρικά πετρώματα βρέθηκαν στην ζώνη Kruja στην Αλβανία, στο Ανώτερο Κρητιδικό. Το περιβάλλον απόθεσης των καλύτερων μητρικών πετρωμάτων είναι βαθύ θαλάσσιο ενώ καλά μητρικά πετρώματα βρέθηκαν και σε υπερ-παλιρροιακά περιβάλλοντα. Επομένως είναι δύσκολο να γίνει ένας σαφής προσδιορισμός της σχέσης μεταξύ καλού μητρικού πετρώματος και περιβάλλοντος απόθεσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Γεωλογία
Λέξεις-κλειδιά:
μητρικά πετρώματα, παλαιο-περιβάλλον, περιβάλλον απόθεσης, αξιολόγηση, Δείκτης Υδρογόνου
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
89
Διπλωματική_ΒασιλείουΚ.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο