Ο ρόλος του μέντορα στην εκπαίδευση

Διπλωματική Εργασία uoadl:1614252 748 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Επιστημών της Αγωγης
Βιβλιοθήκη Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-07
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Βασιλείου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Βρεττός Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε.
Θωμάς Μπαμπάλης Αν. καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε.
Βασίλειος Πανταζής Αν. Καθηγητής Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του μέντορα στην εκπαίδευση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περίληψη:
Στη σημερινή εποχή, όπου τα πάντα εξελίσσονται, είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και η καθιέρωση νέων θεσμών που θα καταστήσουν το σχολείο ικανό να αντιμετωπίσει αυτές τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές ανάγκες με επιτυχία. Η μορφή του, το περιεχόμενό του, οι διδακτικές του πρακτικές, το ανθρώπινο δυναμικό του, η κουλτούρα του, οι θεσμοί του και τα αποτελέσματά του είναι θέματα διερεύνησης και μελέτης που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς και συνεχίζουν να απασχολούν διάφορους ερευνητές.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κρίνεται απαραίτητη η ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου θεσμού παιδαγωγικής και διδακτικής καθοδήγησης και υποστήριξης που σκοπό έχει την καλύτερη προετοιμασία του «νέου» εκπαιδευτικού στις νέες συνθήκες εργασίας. Βάσει των παραπάνω, μελετάται ο θεσμός του μέντορα εκπαιδευτικού και η συμβολή του στην εξέλιξη των νεοδιόριστων.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση του ρόλου και του έργου του «μέντορα» εκπαιδευτικού καθώς και η συμβουλευτική του καθοδήγηση και υποστήριξη στον νεοεισερχόμενο όπως επίσης και τα αποτελέσματα του mentoring, της σχέσης δηλαδή που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μέντορα και νεοεισερχόμενο εκπαιδευτικό.
Αρχικά παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες που χρησιμοποιούνται στην παρούσα εργασία και στη συνέχεια μέσα από την παρουσίαση του θεσμού του μέντορα στην εκπαίδευση γίνεται αναφορά στα προσόντα του μέντορα, στις ιδιότητες και στα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα καθώς και στις προϋποθέσεις επιλογής τους.
Στη συνέχεια, μέσα από την αναφορά που γίνεται στο πλαίσιο της μεντορικής σχέσης, διαφαίνεται το περιεχόμενο της, τα χαρακτηριστικά της, οι στρατηγικές της καθώς και τα στάδια ανάπτυξής της. Επίσης, γίνεται αναφορά στα οφέλη της καθοδήγησης των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών από τους μέντορες και στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά τους.
Τέλος, γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή κατά την οποία μέσα από διάφορα χαρακτηριστικά παραδείγματα διαφαίνεται σε γενικές γραμμές η σπουδαιότητα του ρόλου του μέντορα καθ’ όλη την πορεία του πολιτισμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Μέντορας, Μεντορευόμενος, Μεντορική Σχέση, Εκπαιδευτικός, Νεοεισερχόμενος, Καθοδηγητής, Σύμβουλος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
88
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ο ρόλος του μέντορα στην εκπαίδευση.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.