The effect of heart rate on CAC Scoring

Διπλωματική Εργασία uoadl:1648848 581 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-16
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ανδρουλάκης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Περισυνάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Δαμηλάκης Ιωάννης, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Μαζωνάκης Μιχάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρωτότυπος Τίτλος:
The effect of heart rate on CAC Scoring
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του καρδιακού ρυθμού στο CAC Scoring
Περίληψη:
Σκοπός: Ο στόχος αυτής της εργασίας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης του καρδιακού ρυθμού στην βαθμολόγηση ασβεστωμένης πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες(CAC score), όπως δίδεται από αξονικό τομογράφο 64 τομών.
Μέθοδοι και Υλικά: Κυλινδρικά ομοιώματα ασβεστωμένης πλάκας διαφορετικής διαμέτρου και συγκέντρωσης ασβεστίου κατασκευάστηκαν ώστε να προσομοιώνουν ασβεστωμένες πλάκες σε αθηρωματικούς ασθενείς. Τα ομοιώματα εισήχθησαν σε ένα δυναμικό ανθρωπόμορφο ομοίωμα καρδιάς, το οποίο έχει την ιδιότητα να πραγματοποιεί τρισδιάστατες περιοδικές κινήσεις όμοιες με τις καρδιακές, σε διαφορετικούς ρυθμούς. Με αυτόν τον τρόπο προσομοιάστηκε η κίνηση των στεφανιαίων αρτηριών και επομένως και των αθηρωματικών πλακών. Το ομοίωμα απεικονίστηκε με το προκαθορισμένο πρωτόκολλο των 120kVp στον Αξονικό τομογράφο και έγινε λήψη εικόνων με καρδιακό ρυθμό μεταξύ 40 και 100 bpm. Το Agatston score (AS), το calcium mass score (CMS) , το calcium volume score (CVS) καθώς και το calcium density score (CDS) υπολογίστηκαν για κάθε σειρά εικόνων χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο λογισμικό επεξεργασίας.
Αποτελέσματα: Το AS και το CMS βρέθηκαν να μειώνονται με την αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Η κλίση της γραμμικής πτώσης σε σχέση με τον καρδιακό ρυθμό βρέθηκε να είναι -0.2±0.1% και -0.4± 0.0% για κάθε αύξηση ενός bpm για το AS και CMS αντίστοιχα. Το CVS και το CDS βρέθηκαν να επηρεάζονται ακανόνιστα από τον καρδιακό ρυθμό. Το μέγεθος του ομοιώματος καθώς και η συγκέντρωση ασβεστίου βρέθηκαν να επηρεάζουν την πτώση του CMS καθώς αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός. Η πτώση του CMS βρέθηκε να είναι πιο απότομη για μικρότερα μεγέθη και για χαμηλότερες συγκεντρώσεις.
Συμπέρασμα: Τα AS, CMS, CVS και CDS εξαρτώνται από τον καρδιακό ρυθμό. Οι βαθμολογίες τείνουν να πέφτουν για υψηλότερους καρδιακούς ρυθμούς. Το μέγεθος καθώς και η συγκέντρωση ασβεστίου επηρεάζουν την πτώση αυτή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αξονικός Τομογράφος, Καρδιακός Ρυθμός, Ιατρική Φυσική, Στεφανιαίες Αρτηρίες, Καρδιά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
91
Androulakis_Master_Thesis.pdf (12 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο