Ολυμπιακοί αγώνες Αθήνας 2004 και φωτογραφική παρουσίαση στον ημερήσιο τύπο

Διπλωματική Εργασία uoadl:1665145 438 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-01
Έτος εκπόνησης:
2009
Συγγραφέας:
Δαμπάσης Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φαράντος Γ., Ομότιμος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πανούσης Ι.,Καθηγητής,Τμήμα ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Παναγιωτόπουλος Δ., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ολυμπιακοί αγώνες Αθήνας 2004 και φωτογραφική παρουσίαση στον ημερήσιο τύπο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ολυμπιακοί αγώνες Αθήνας 2004 και φωτογραφική παρουσίαση στον ημερήσιο τύπο
Περίληψη:
Η έρευνα θεματοποίησε τη σχέση Ολυμπιακών Αγώνων και ΜΜΕ στην εποχή μας, με επίκεντρο την φωτογραφική κάλυψη τους από τον Ελληνικό Έντυπο Τύπο. Μέσα από αυτή, μας δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μια ανασκόπηση της περιόδου εκείνης όπως ο ειδησεογραφικός φακός των Ελληνικών Εφημερίδων κατέγραψε, αποτύπωσε, εμφάνισε και παρουσίασε στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Κύριο ενδιαφέρον για την έρευνα παρουσίασε η οπτική της δημοσιογραφικής κάλυψης και της θεματολογίας που αναδείχθηκε κατά την τέλεση των Αγώνων αυτών. Τα ερωτήματα που κληθήκαμε να απαντήσουμε αφορούσαν στο : Πώς αξιοποίησαν τα Έντυπα την εικόνα. Ποια θέματα αναδείχθηκαν και προβλήθηκαν μέσα από αυτήν. Η χρονική στιγμή που αποτύπωναν οι Φωτογραφίες. Το μήνυμα που επεδίωξαν να περάσουν στο κοινό. Εάν η χρήση των Φωτογραφιών συνέβαλε στη σωστή προώθηση του νοήματος των Αγώνων.
Μέθοδος.
Το όλο ερευνητικό εγχείρημα στηρίχθηκε σε μια κριτική θεώρηση των φαινομένων που ο Τύπος ανέδειξε, μέσα από το φωτογραφικό υλικό των πρώτων σελίδων του, σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται Εθνογραφική ανάλυση περιεχομένου. Στόχος της μεθόδου που επιλέχθηκε ήταν να συλλέξει, να κωδικοποιήσει, να περιγράψει και να ερμηνεύσει το φωτογραφικό υλικό των πρώτων σελίδων του ελληνικού Τύπου της περιόδου εκείνης.
Αποτελέσματα.
Οι 81 φωτογραφίες των αθλητών, όπου εκτός από 3, όλες οι άλλες απεικονίζουν προσπάθειες και στιγμές αποκλειστικά ελλήνων αθλητών, φανερώνει τη προσμονή του ελληνικού Τύπου για διάκριση. Οι 56 φωτογραφίες από επιτυχίες των ελλήνων αθλητών, οι 10 από τις τελετές έναρξης και λήξης και οι 6 από τους αρχαιολογικούς χώρους καταδεικνύει τη πρόθεση του Τύπου να επικοινωνήσει το συναίσθημα της εθνικής περηφάνιας και της τόνωσης του εθνικού γοήτρου. Παράλληλα φανερώνει τη προσπάθεια του για καλλιέργεια της αίσθησης ότι οι Αγώνες αυτοί φέρουν έντονα τα σημάδια του ελληνικού στοιχείου, είναι επιτυχημένοι και ότι στην επιτυχία αυτή αρωγοί και συμμέτοχοι ήσαν όλοι οι πολίτες της Χώρας. Οι τρεις φωτογραφίες των πανελλαδικών εξετάσεων δείχνουν τη προσκόλληση του τύπου στα ζητήματα της επικαιρότητας. Όσον αφορά δε στις 66 φωτογραφίες της υπόθεσης ντόπινγκ αυτές δείχνουν το μέγεθος της απογοήτευσης, το βαθμό αγωνίας άλλα και τα επίπεδα συναισθηματικού δεσμού που υφίσταται μεταξύ ενός ολόκληρου λαού με τους Ολυμπιονίκες του. Ακόμη φανερώνουν τις σκοπιμότητες που συνθέτουν μια Ολυμπιακή διοργάνωση, σε σχέση με την οικοδόμηση παροδικών στιγμών ευτυχίας, εθνικής έξαψης και στοχευόμενης πολιτικής ενημέρωσης.
Συμπεράσματα.
Η προπαγανδιστική συμπεριφορά του Τύπου στη κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας mediaτικης εικονικής πραγματικότητας, με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, στέρησε από το αναγνωστικό κοινό της Χώρας τη δυνατότητα για έγκαιρη και σφαιρική ενημέρωση σε σχέση με το γεγονός της Ολυμπιάδας των Αθηνών. Ο ίδιος, σπατάλησε την ευκαιρία για ανάδειξη του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων και των φαινομένων που τους συνοδεύουν, προς όφελος ενός περιττού άλλα και συνάμα στοχευόμενου Ολυμπιακού εθνοκεντρισμού. Ενός εθνοκεντρισμού που διψούσε για διάκριση, προβολή και δόξα θυσιάζοντας ότι πιο πολύτιμο μια Χώρα διαθέτει, τους νέους ανθρώπους της.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
90
Σημειώσεις:
Η διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.