Η ψηφιακή αφήγηση: πρόδρομοι και σύγχρονες εφαρμογές

Διπλωματική Εργασία uoadl:1673645 568 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Αλεξάκη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχάλης Μεϊμάρης, Καθηγητής. Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ψηφιακή αφήγηση: πρόδρομοι και σύγχρονες εφαρμογές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Στην σημερινή εποχή η παραδοσιακή αφήγηση γνωρίζει νέα αναγνώριση ιδίως στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων, αλλά και των καλλιτεχνικών παρουσιάσεων - performances με διήγηση και θεατρική ερμηνεία. Παράλληλα ανθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η ψηφιακή αφήγηση, αποτελώντας την εξέλιξη της παραδοσιακής, η οποία ερμηνεύεται με ψηφιακά μέσα και μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου.
Η πορεία και εξέλιξη της ψηφιακής μορφής, μιας πρακτικής με ρίζες στην πανάρχαια προφορική ιστορία και στην εγγενή ανάγκη του ανθρώπου να διαχειριστεί τις δυσκολίες στον κόσμο του και να εκφράσει σκέψεις και φόβους μέσω της μυθοπλασίας (μύθου και διήγησης), βασίζεται σε μια ενδοσκοπική διαδικασία με διαχρονική αξία και δεν μπορεί παρά να αποτελεί ιδιαίτερο πεδίο έρευνας και μελέτης της ανθρώπινης επικοινωνίας. Οι πρακτική αυτή δοκιμάζεται μέσα από μια μελέτη περίπτωσης στην οποία δέκα Γάλλοι φοιτητές στην Αθήνα του 2016, με θέμα τους την ανθρώπινη Οδύσσεια αναζητούν ψήγματα της αφηγηματικής παράδοσης καθώς και μαθήματα επιβίωσης πνευματικής στο ανθρώπινο τοπίο της σύγχρονης πόλης. Η μαρτυρία τους αποτυπώνεται σε δέκα ψηφιακές αφηγήσεις στις οποίες βρίσκουν χώρο δράσης το παρελθόν της παραδοσιακής αφήγησης και το παρόν της αφήγησης σε ψηφιακές εφαρμογές όπως κόμικς και κινηματογραφικές ταινίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
παραδοσιακή αφήγηση, ψηφιακή αφήγηση, προφορική ιστορία, μυθοπλασία/μύθος, Οδύσσεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
81
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΛΙΚΟ 9.12.2016.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.