Eπιπλοκές της στοματικής κοιλότητας και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και καρκινική καχεξία

Διπλωματική Εργασία uoadl:1676735 875 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθοβιολογία Στόματος
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-22
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Χατζηχαλεπλή Χαρά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ Ουρανία Νικολάτου - Γαλίτη: Καθηγήτρια και Διευθύντρια Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Δρ Κωνσταντίνος Τσιχλάκης: Καθηγητής και Διευθυντής, Κλινική Διαγνωστικής και Ακτινολογίας Στόματος, Οδοντιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Δρ Νικόλαος Παπαδογεωργάκης: Καθηγητής και Διευθυντής, Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Eπιπλοκές της στοματικής κοιλότητας και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και καρκινική καχεξία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Eπιπλοκές της στοματικής κοιλότητας και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και καρκινική καχεξία
Περίληψη:
Ια. Περίληψη
Εισαγωγή: Οι επιπλοκές του στόματος από τις αντινεοπλασματικές θεραπείες είναι συχνές στους ασθενείς με καρκίνο. Οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα και καχεξία λαμβάνουν χημειοθεραπευτικούς παράγοντες, βιολογικές θεραπείες και αντιοστεοκλαστικά φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ενέργειες στη στοματική κοιλότητα και την επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή των επιπλοκών του στόματος και η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και καχεξία.
Ασθενείς και Μέθοδος: Στην μελέτη θα συμμετείχαν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και καρκινική καχεξία που νοσηλεύονταν στην Ογκολογική Μονάδα της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία». Αρχικά, πραγματοποιούνταν καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων, η κατηγορία της νόσου (ΜΜΚΠ/ΜΚΠ) και η αντινεοπλασματική θεραπεία σε κάθε ασθενή. Στη συνέχεια διεξάγετο κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας όπου καταγράφονταν i) τα επίπεδα της στοματικής υγιεινής βάσει του απλοποιημένου δείκτη στοματικής υγιεινής, ii) ευρήματα από τα δόντια και το περιοδόντιο και iii) ευρήματα από τον βλεννογόνο και τις γνάθους. Έπειτα οι ασθενείς συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια για την ποιότητα της ζωής ΟΗ-17 και C30 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Έρευνα και Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC). Σε χρονικό διάστημα 2 μηνών πραγματοποιούνταν επανεξέταση όπου ακολουθούνταν η ίδια διαδικασία όπως και στην αρχική εξέταση.
Αποτελέσματα: Εικοσιένα ασθενείς (17/4: άνδρες/γυναίκες) με καρκίνο του πνεύμονα και καχεξία και η μέση ηλικία 68,5 έτη συμμετείχαν στην αρχική εξέταση. Δεκαοχτώ ασθενείς (86%) είχαν ΜΜΚΠ και τρεις (14%) ΜΚΠ. Ο μέσος όρος του απλουστευμένου δείκτη στοματικής υγιεινής ήταν 3. Τρεις ασθενείς (14.3%) εμφάνισαν τερηδόνες, τρεις περιοδοντικά προβλήματα με κινητικότητα δοντιών και φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών (14.3%) και δύο ασθενείς (23.8%) τερηδόνες και συγχρόνως περιοδοντικά προβλήματα. Τα ευρήματα από το βλεννογόνο και τις γνάθους αφορούσαν οστεονέκρωση των γνάθων: 1 ασθενής (4.8%), καντιντίαση: 3 (14.3%), ξηροστομία: 4 (19.1%) και βλεννογονίτιδα: 8 (38.1%).
Τα κυριότερα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο OH-17 αφορούσαν το υποκειμενικό αίσθημα ξηροστομίας: 14 ασθενείς (66.7%), δυσκολία απόλαυσης γευμάτων: 14 ασθενείς (66.7%), αλλοίωση γεύσης: 11 ασθενείς (52.4%), εννέα (42.9%) κολλώδες σίαλο και προβλήματα κατά την κατανάλωση τροφών: 11 ασθενείς (52.4%). Άλλα συμπτώματα όπως πληγές στα χείλη/συγχειλία, ευαισθησία στόματος και πόνος και αιμορραγίες ούλων αναφέρθηκαν από το 9.5% ως το 38.1% των ασθενών.
Τα κύρια συμπτώματα που καταγράφηκαν από το ερωτηματολόγιο C30 για την ποιότητα ζωής ήταν το αίσθημα κόπωσης: 16 ασθενείς (76.2%), η στεναχώρια: 15 ασθενείς (71.4%), ο σωματικός πόνος: 15 ασθενείς (71.4%), η ανορεξία: 14 ασθενείς (66.7%) και η κατάθλιψη: 13 ασθενείς (61.9%).
H δεύτερη εξέταση πραγματοποιήθηκε εντός διμήνου στους οκτώ (38.1%) από τους 21 ασθενείς. Έντεκα (52.4%) απεβίωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αρχική εξέταση, ένας (4.8%) δεν προσήλθε ξανά στο νοσοκομείο και ένας νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση (4.8%). Από το σύνολο των ασθενών της δεύτερης εξέτασης οι 7 (87.5%) είχαν ΜΜΚΠ και ο ένας (12.5%) ΜΚΠ. Ο μέσος όρος του απλουστευμένου δείκτη στοματικής υγιεινής (OHI-S) ήταν 4.6. Δύο ασθενείς (25%) εμφάνισαν τερηδόνες και περιοδοντικά προβλήματα. Τα ευρήματα από το βλεννογόνο και τις γνάθους αφορούσαν βλεννογονίτιδα σε έναν ασθενή (12.5%) και ξηροστομία (12.5%) σε έναν ακόμα ασθενή. Τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο ΟΗ-17 έδειξαν ότι εφτά ασθενείς δυσκολεύονταν να απολαύσουν τα γεύματά τους (87.5%), πέντε ασθενείς (62.5%) είχαν αλλοίωση της γεύσης τους και τρεις είχαν ευαισθησία του στόματος (37.5%). Τέσσερις ασθενείς εμφάνισαν ξηροστομία (50%) και τέσσερις (50%) προβλήματα στην κατανάλωση τροφών). Στο ερωτηματολόγιο C30 τα κύρια ευρήματα ήταν αίσθημα κόπωσης σε επτά ασθενείς (87.5%) και ανορεξία σε έξι ασθενείς (75%), δυσκολία για να τραφούν, να πλυθούν κι να ντυθούν σε έξι ασθενείς (75%). Πέντε ασθενείς (62.5 %) δήλωσαν ότι είχαν στεναχώρια ενώ νεύρα ανέφεραν τέσσερις ασθενείς (50%), κατάθλιψη 4 ασθενείς (50%) και σωματικό πόνο 4 ασθενείς (50%).
Συμπέρασμα: Οι επιπλοκές του στόματος ήταν συχνές τόσο στην αρχική εξέταση όσο και την επανεξέταση και σε συνδυασμό με τα υποκειμενικά συμπτώματα από τη στοματική κοιλότητα μπορούν να συμβάλλουν στην ελάττωση της ποιότητας ζωής στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και καχεξία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Οδοντιατρική
Λέξεις-κλειδιά:
επιπλοκές ενδοστοματικές, καρκίνος , καρκίνος πνεύμονα, καρκινική καχεξία, οστεονέκρωση γνάθων, ποιότητα ζωής και υγεία του στόματος, βλενογοννίτιδα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
121
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

FINAL000.odt
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.