Απόψεις φοιτητών φυσικοθεραπείας αναφορικά με την εκπαίδευσή τους στην αναπνευστική φυσικοθεραπεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:1690249 550 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-28
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παπατσίμπας Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Κουσκούνη, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ξάνθος Θεόδωρος,Επικ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιακωβίδου Νικολέτα. Αναπ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απόψεις φοιτητών φυσικοθεραπείας αναφορικά με την εκπαίδευσή τους στην αναπνευστική φυσικοθεραπεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απόψεις φοιτητών φυσικοθεραπείας αναφορικά με την εκπαίδευσή τους στην αναπνευστική φυσικοθεραπεία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εκπαίδευση στην αναπνευστική φυσικοθεραπεία στο Πρόγραμμα Σπουδών της σχολής Φυσικοθεραπείας στα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι) είναι μείζονος σημασίας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης που εμπλέκεται σε όλους τους εξειδικευμένους τομείς της φυσικοθεραπείας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ποιοτικής μελέτης ήταν να διερευνήσει τις απόψεις φοιτητών φυσικοθεραπείας αναφορικά με την εκπαίδευση στην αναπνευστική φυσικοθεραπεία.
Υλικό και μέθοδος: Μέσω προσωπικών ημιδομημένων συνεντεύξεων διερευνήθηκαν οι απόψεις 30 φοιτητών φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.) της Ελληνικής Επικράτειας. Για την ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων που πρόεκυψαν από τις συνεντεύξεις εφαρμόστηκε η μέθοδος της θεμελιωμένης θεωρίας (Grounded Theory).
Αποτελέσματα: Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν τέσσερις θεματικές κατηγορίες: "Η θεωρητική εκπαιδευτική διαδικασία", "Η απόσταση ανάμεσα στην θεωρία της τάξης και στην εφαρμογή της πράξης της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας", "Ερεθίσματα για ανάπτυξη κριτικής σκέψης" και "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και η σημασία του", κατηγορίες στις οποίες αποτυπώθηκαν οι απόψεις και οι εμπειρίες των φοιτητών για την εκπαίδευση τους στο μάθημα της αναπνευστική φυσικοθεραπείας.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι φοιτητές φυσικοθεραπείας είναι ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό με την θεωρητική τους εκπαίδευση στην αναπνευστική φυσικοθεραπεία εν αντιθέσει με την εργαστηριακή και κλινική εκπαίδευση και κατάρτιση τους. Καταδεικνύεται προφανής η αναγκαιότητα να ενισχυθεί η εκπαιδευτική κατάρτιση των εκπαιδευτών, και κυρίως των κλινικών εκπαιδευτών, οι οποίοι πρέπει να συνδέσουν την θεωρία με την πράξη, και να συνεισφέρουν στην επαγγελματική ταυτότητα του φοιτητή εμπλουτίζοντας την γνώση, αυξάνοντας την εμπειρία και αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη μέσα σε ένα πλαίσιο μαθητοκεντρικής διδασκαλίας ενηλίκων. Η οικονομική κρίση όπως ήταν και αναμενόμενο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και την αρτιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Λέξεις κλειδιά : Φοιτητές φυσικοθεραπείας, εκπαίδευση, αναπνευστική φυσικοθεραπεία, εκπαιδευτές, ποιότητα, ποιοτική μελέτη, μαθησιακή εμπειρία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φοιτητές φυσικοθεραπείας, Eκπαίδευση, Αναπνευστική φυσικοθεραπεία, Εκπαιδευτές, Ποιότητα, Ποιοτική μελέτη, Μαθησιακή εμπειρία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
102
Αριθμός σελίδων:
121
PAPATSIMPAS VASILEIOS-master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο