Ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου μετά από κολονοσκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:1692149 892 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Εργαστηριακή και Κλινική Νοσηλευτική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-29
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Χασκώνη Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Νανά, Καθηγήτρια Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φωτούλα Μπαμπάτσικου , RN,MD,MPH,PhD, Αναπλ. Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ
Νικόλαος Μπουρμπούλης , Διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Αθηνών, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Α’ Καρδιολογικής κλινικής ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου μετά από κολονοσκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου μετά από κολονοσκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κολονοσκόπηση είναι γενικά ασφαλής εξέταση, ωστόσο σχετικά σπάνια μπορούν να παρατηρηθούν διάφορες επιπλοκές που σχετίζονται με το πεπτικό, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.

Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η συχνότητα των ΗΚΓ μεταβολών και ειδικότερα των ισχαιμικών αλλοιώσεων του μυοκαρδίου μετά την κολονοσκόπηση και να συσχετιστούν τα ευρήματα με το ιστορικό του ασθενούς, τα σωματομετρικά και νοσολογικά του χαρακτηριστικά.

Μεθοδολογία : Στη μελέτη περιελήφθησαν 100 διαδοχικοί ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε κολονοσκοπηση για διάφορες ενδείξεις. Οι ασθενείς ήταν άνω των 50 ετών, ανεξαρτήτως φύλου και συνοδών παθήσεων. Αποκλείστηκαν ασθενείς οι οποίοι χρειάστηκαν αναισθησιολόγο. Ως αναλγητικό χορηγήθηκε φαιντανύλη (ή αλφεντανύλη) και ως δε ηρεμιστικό μιδαζολαμη.

Αποτελέσματα: Άντρες ήταν το 54,4% του δείγματος, ενώ η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 67,01±8,89 έτη. Η μέση τιμή του BMI ήταν 26,60±5,07. Πολυπεκτομή πραγματοποιήθηκε στο 15%. Για προληπτικούς λόγους πραγματοποιήθηκε κολονοσκόπηση στο 19,0%. Χωρίς μεταβολές το ΗΚΓ παρέμεινε στο 78% των περιπτώσεων. Οι μεταβολές αφορούσαν κυρίως σε αρνητικοποίηση/επιπέδωση των επαρμάτων Τ στο 12% των περιπτώσεων. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 68 ετών το 25% παρουσίασε ΗΚΓ μεταβολές, ενώ το ποσοστό περιοριζόταν σε 19,2% στην ομάδα κάτω των 68 ετών. Το 15,3% όσων πραγματοποίησαν κολονοσκόπηση για προληπτικό έλεγχο εμφάνισε ΗΚΓ μεταβολές, συγκριτικά με το 24,3% όσων το έπραξαν για άλλη αιτιολογία (πχ αφαίρεση πολυπόδων).Η διαφορά στις τιμές τροπονίνης και CPK πριν και μετά την εξέταση ήταν στατιστικά σημαντικές (p<0,05).Κατά την κολονοσκόπηση παρατηρήθηκε οριακά στατιστικά σημαντική πτώση της διαστολικης πίεσης (p=0,07): 75,42±14,24 έναντι 75,81±12,78 πριν και 78,16±11,49 μετά την εξέταση.

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ένα υπολογίσιμο ποσοστό ΗΚΓ μεταβολών μετά την κολονοσκόπηση, που όμως συνοδεύονται από ελάχιστη κλινική σημειολογία και που πρέπει να συνεκτιμώνται πολύ προσεκτικά με τα αντίστοιχα βιοχημικά ευρήματα. Επίσης, όπως δείχτηκε, οι ΗΚΓ μεταβολές ήταν συχνότερες στους υπέρβαρους/παχύσαρκους, σε όσους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και σε όσους η κολονοσκόπηση διενεργήθηκε για λόγους άλλους πλην της πρόληψης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κολονοσκόπηση,ΗΚΓ,Επιπλοκές,Αναισθησία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
96
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Chaskoni Vasiliki MSc .pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.