Επιπλοκές και συμβάματα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε κλασική αιμοκάθαρση.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1722712 769 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-17
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γεωργιάδης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γ. Βασιλόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας
Γ. Γερογιάννη Καθηγήτρια Εφαρμογών Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας
Γ. Αργυρίου Νοσηλευτής PHD
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπλοκές και συμβάματα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε κλασική αιμοκάθαρση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Επιπλοκές και συμβάματα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε κλασική αιμοκάθαρση».
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση παρουσιάζουν μια ποικιλία επιπλοκών και συμπτωμάτων, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα διακοπής και την πιθανή απομάκρυνσή τους από την θεραπεία της αιμοκάθαρση (ΑΜΚ), και τελικώς την κακή έκβαση αυτών.
Σκοπός: Η διερεύνηση των επιπλοκών και των συμβαμάτων των ασθενών που υποβάλλονται σε κλασική αιμοκάθαρση κατά την διάρκεια της θεραπείας τους.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για προοπτική μελέτη η οποία έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2016 και του Απριλίου του 2017. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 71 ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ) οι οποίοι υποβάλλονταν σε θεραπεία κλασικής αιμοκάθαρσης. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιήθηκε σε γενικό νοσοκομείο της Αττικής, υπό συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης των ασθενών. Χρησιμοποιήθηκε κλίμακα καταγραφής που διαμορφώθηκε από τους ερευνητές μετά από βιβλιογραφική ανασκόπηση. Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης τηρήθηκαν αυστηρά οι αρχές ηθικής και δεοντολογίας στην έρευνα. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 19.0.
Αποτελέσματα: Το φύλο (άντρες) έχει επιβαρυντικό ρόλο στην εμφάνιση επιπλοκών αιμοκάθαρσης, όπως και η υπέρταση, και η δυσλιπαιδαιμία. Επιπλέον, προκύπτει ότι οι ασθενείς που δεν συμμορφώνονται στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, οι ασθενείς με αυξημένη μέση αρτηριακή πίεση (ΜΑΠ) και με αυξημένη τιμή της κρεατινίνης πριν την αιμοκάθαρση συνδέονται με την εμφάνιση επιπλοκών. Αντίθετα, η οικογενειακή κατάσταση (έγγαμοι) και η καλή οικονομική κατάσταση έχουν προστατευτικό ρόλο ως προς την εμφάνιση επιπλοκών αιμοκάθαρσης. Τέλος, υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση των επιπλοκών της αιμοκάθαρσης και των συμπτωμάτων στους ασθενείς με ΧΝΑ που υποβάλλονται σε κλασική αιμοκάθαρση.
Συμπεράσματα: Αν και η αναπτυγμένη τεχνολογία σε συνδυασμό με τους εξειδικευμένους νοσηλευτές προσφέρουν ένα καλύτερο profile αιμοκάθαρσης, αρκετές επιπλοκές συνεχίζουν να υφίστανται χειροτερεύοντας την ποιότητα της θεραπείας και την ποιότητα ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε κλασική αιμοκάθαρση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, Αιμοκάθαρση, Επιπλοκές , Υπόταση αιμοκάθαρσης, Συμπτώματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
107
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Επιπλοκές και συμβάματα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.