Η αναπαράσταση της αναπηρίας και της δυσμορφίας στα εικονογραφημένα παραμύθια των Γκριμ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1725989 981 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Βιβλιοθήκη Τμήματος Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ)
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-25
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
ΤΣΑΚΙΡΗ ΜΑΡΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγγελική Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αναπαράσταση της αναπηρίας και της δυσμορφίας στα εικονογραφημένα παραμύθια των Γκριμ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Αναπαράσταση της αναπηρίας και της δυσμορφίας στα εικονογραφημένα παραμύθια των Γκριμ
Περίληψη:
Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αναφέρεται και αναπαρίσταται η αναπηρία και η δυσμορφία στα διασκευές των παραμυθιών των Γκριμ, είτε αποτελούν αυτοτελή παιδικά εικονογραφημένα βιβλία, είτε συλλογές παραμυθιών.
Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη εκ των οποίων το πρώτο αφορά στην επισκόπηση της βιβλιογραφίας για τα παραμύθια των Γκριμ και το ζήτημα της αναπηρίας και της δυσμορφίας και το δεύτερο παρουσιάζει την έρευνα που έγινε στα σύγχρονα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία.
Ξεκινώντας από μία αναφορά στο βίο και το έργο των αδελφών Γκριμ, αλλά και προσδιορίζοντας τους όρους της αναπηρίας και της δυσμορφίας, η εργασία εισάγει τον αναγνώστη στα παραμύθια αυτά, παρουσιάζοντας ευρήματα προηγούμενων μελετητών και αναλύσεις τους που βασίζονται σε διαφορετικές αναγνώσεις των κειμένων. Κεντρικός άξονας σε αυτό είναι φυσικά πώς παρουσιάζεται η αναπηρία.
Το κύριο μέρος της έρευνας αναφέρεται στις εικονογραφημένες διασκευές των παραμυθιών των Γκριμ και εξετάζει διεξοδικά πώς κατασκευάζεται η έννοια της αναπηρίας και της δυσμορφίας σε αυτά τόσο αναφορικά με το λεκτικό όσο και το οπτικό κείμενο. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στο μέγεθος της αλλαγής που έχει υποστεί η έννοια της αναπηρίας και της δυσμορφίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
αναπηρία, δυσμορφία, παιδική λογοτεχνία, Αδελφοί Γκριμ, παραμύθια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
202
Η αναπαράσταση της αναπηρίας και της δυσμορφίας στα εικονογραφημένα παραμύθια των Γκριμ.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο