Η σύγκριση των κυρώσεων στο δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και στο δίκαιο του ελευθέρου ανταγωνισμού

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1759158 870 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εμπορικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-31
Έτος εκπόνησης:
2017
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλεξάνδρα Μικρουλέα, Αναπλήρωτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Β' Ιδιωτικού Δικαίου, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Βερβεσός, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Β' Ιδιωτικού Δικαίου, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Λιβαδά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Β' Ιδιωτικού Δικαίου, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σύγκριση των κυρώσεων στο δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και στο δίκαιο του ελευθέρου ανταγωνισμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σύγκριση των κυρώσεων στο δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και στο δίκαιο του ελευθέρου ανταγωνισμού
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η σύγκριση των κυρώσεων του δικαίου της κεφαλαιαγοράς και του ελευθέρου ανταγωνισμού. Στο δίκαιο της κεφαλαιαγοράς τα τελευταία χρόνια οι διαδικασίες απελευθέρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και ειδικότερα των κεφαλαιαγορών κυοφόρησαν την ανάγκη για μία νέα , άλλου τύπου και σκοπού διευρυμένη «ρύθμιση». Στη βάση των παραπάνω, θεσπίστηκαν πλέγματα κυρώσεων και διατάξεων για την προστασία της κεφαλαιαγοράς, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Από την άλλη , στο δίκαιο του ελευθέρου ανταγωνισμού, οι παραβάσεις αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα συμπράξεων και πρακτικών που συγκεκριμενοποιούνται μέσα από την εξειδίκευση των εμπεριεχομένων στις διατάξεις 101 και 102 ΣΛΕΕ, και αντιστοίχως 1 και 2 του ελληνικού νόμου 3959/2011, αορίστων νομικών εννοιών.
Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και του ελευθέρου ανταγωνισμού συνιστούν σημείο αναφοράς στο πλαίσιο προστασίας από παραβατικές πρακτικές. Η ανάγκη για τη νομοθετική ρύθμιση και αντιμετώπιση γενικών κατηγοριών συμπεριφορών, δηλαδή αφενός πρακτικών στρέβλωσης της κεφαλαιαγοράς και αφετέρου των εν γένει περιοριστικών του ανταγωνισμού συμπεριφορών, απορρέει από το εύρος των προστατευομένων με τους δύο δικαϊκούς κλάδους εννόμων αγαθών, δηλαδή αφενός της ακεραιότητας και σταθερότητας της κεφαλαιαγοράς και αφετέρου της εύρυθμης και ανόθευτης λειτουργίας του ελευθέρου ανταγωνισμού.
Η επίτευξη της σύγκρισης αυτής παραπέμπει αρχικά στην εξέταση της σχέσης των κανόνων του ελευθέρου ανταγωνισμού με το κανονιστικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις έννομες σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των αγορών κεφαλαίου. Περαιτέρω, η παρούσα μελέτη επιδιώκει να προσεγγίσει τη σχέση αυτή μεταξύ των δύο αυτών κλάδων του δικαίου από τη σκοπιά των κυρώσεων αξιοποιώντας το νομολογιακό υλικό και την τελολογική συσχέτιση των διατάξεων. Το μεθοδολογικό ζητούμενο της παρούσας μελέτης είναι το κατά πόσο τα κυρωτικά συστήματα των δύο αυτών κλάδων δικαίου διαφοροποιούνται ή συγκλίνουν και έτσι είναι δεκτικά νομοθετικού «συμβιβασμού»
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Δίκαιο Κεφαλαιαγοράς, Δίκαιο Ελεύθερου Ανταγωνισμού, Σύγκριση, Κυρώσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
105
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.