Σχέδιο εκπαιδευτικού λογισμικού επεξεργασίας πολύπλοκων γραμματικών φαινομένων για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού

Διπλωματική Εργασία uoadl:1984443 523 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γνωσιακή Επιστήμη
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-09
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κλουβάτου Αικατερίνη-Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλεξανδρή Χριστίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτόπαπας Αθανάσιος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΙΦΕ, ΕΚΠΑ
Ρούσσος Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής, ΦΠΨ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέδιο εκπαιδευτικού λογισμικού επεξεργασίας πολύπλοκων γραμματικών φαινομένων για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχέδιο εκπαιδευτικού λογισμικού επεξεργασίας πολύπλοκων γραμματικών φαινομένων για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού
Περίληψη:
H παρούσα διπλωματική εργασία περιγράφει τον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού λογισμικού, που απευθύνεται στους μαθητές της Στ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Πρόκειται για ένα μέσο που η λειτουργία του είναι επικουρική της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στοχεύει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν κατά την χρήση περίπλοκων γραμματικών φαινομένων.
Τα ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας γίνονται διαρκώς πιο δημοφιλή καθώς την μετατρέπουν σε μία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα διαδικασία για τους μαθητές. Κατά συνέπεια, την καθιστούν ουσιαστικότερη διότι παρέχονται κίνητρα και ενισχύεται η αυτενέργειά τους. Αναφορικά με την διδασκαλία της γραμματικής μέσω υπολογιστών, έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποδοτική διότι οι πληροφορίες και οι εξηγήσεις παρέχονται πολυμεσικά, κάτι που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να τις επεξεργάζονται και να τις αφομοιώνουν στο δικό τους ρυθμό. Έτσι ο χρόνος εκμάθησης μειώνεται κατά 30%.
Το παρόν εκπαιδευτικό λογισμικό είναι ένα πολυμεσικό-διαλογικό Σύστημα με το οποίο ο χρήστης αλληλεπιδρά ατομικά ή ομαδικά, είτε άμεσα μέσω φωνής είτε έμμεσα μέσω του πληκτρολογίου και του mouse.Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ανταποκρίνονται πλήρως στις αναπτυξιακές ανάγκες των συγκεκριμένων χρηστών. Δηλαδή, τα γραφικά περιλαμβάνουν ήχο, τρισδιάστατη εικόνα, κίνηση καθώς και εικονικούς ομιλητές μέσω των οποίων πραγματώνεται η αλληλεπίδραση. Οι οδηγίες είναι σαφείς και συνοπτικές ούτως ώστε να είναι εύκολο για τους χρήστες να τις διατηρούν στην μνήμη τους. Επιπλέον, ύστερα από κάθε καταχώρηση δίνεται άμεσα ανατροφοδότηση για την ορθότητα της απόκρισης.
Το περιβάλλον του Συστήματος αναπαριστά μία παραλία εντός της οποίας οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να εκτελέσουν ένα σύνολο ποικίλων δραστηριοτήτων. Κάθε δραστηριότητα αντιστοιχεί σε μία άσκηση και για την πραγματοποίησή της οι χρήστες πρέπει να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ζητούμενα. Το περιεχόμενο διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες, κάθε μία από τις οποίες τοποθετείται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας. Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν ελεύθερα εντός του Συστήματος, να αναζητήσουν βοήθεια όποτε το κρίνουν απαραίτητο και να καταφύγουν στο διαδίκτυο για την αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
εκπαίδευση, λογισμικό, γραμματική, μάθηση, HCI, Στ' Δημοτικού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
144
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

klouvatou_ekpaideutiko logismiko.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.