Ναυαγοσωστική και τεχνική της κίνησης στο άθλημα του κάνοε-καγιάκ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1997965 356 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-12
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
ΚΑΠΕΛΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Αγγελάκης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρυσούλα Χαιροπούλου , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια , ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ναυαγοσωστική και τεχνική της κίνησης στο άθλημα του κάνοε-καγιάκ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ναυαγοσωστική και τεχνική της κίνησης στο άθλημα του κάνοε-καγιάκ
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το Κάνοε-Καγιάκ συνδέεται άμεσα με τη Ναυαγοσωστική κυρίως στις περιπτώσεις κινδύνου, σε θέματα επικοινωνίας με την ξηρά ή με κάποιο άλλο σκάφος όπως επίσης και με τους τραυματισμούς. Αρχικά, υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες οι οποίες πρέπει να τηρηθούν σε περίπτωση που συμβεί ένα επείγον περιστατικό στο νερό και που ο ναυαγοσώστης οφείλει να γνωρίζει. ( εκτίμηση της κατάστασης του θύματος κτλ. ). Οι αρμοδιότητές του είναι πολλές και με σπουδαία σημασία η κάθε μια από αυτές ( ασφάλεια , πρόληψη τραυματισμών ) Αρωγός την προσπάθειά του αυτή, είναι εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις του σε περιπτώσεις επείγουσας κατάστασης ( μανούβρα Heimlich, ΚΑΡΠΑ ) και τα σωστικά όργανα τα οποία πρέπει να έχει στην κατοχή του όπως : σωστικό σωλήνα , σωσίβιο , σανίδα διάσωσης )
Από τη μεριά τους , οι αθλητές του καγιάκ οφείλουν να γνωρίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα το σκάφος τους , τη σωστή τεχνική της κίνησης , καθώς και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας τα οποία πρέπει να έχουν πάρει. Ο αθλητής , εφόσον αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και την ισορροπιστική ικανότητα που απαιτεί το σκάφος , πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει καλύτερα και με περισσότερες λεπτομέρειες τη βασική θέση του σώματος (προς τα εμπρός κλίση του πάνω μέρους του σώματος είναι περίπου 5-10 μοίρες, πλάτη ίσια, τα πόδια είναι λυγισμένα στην άρθρωση των γονάτων και σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία , περίπου , 120-130 μοιρών ) αλλά και τις βασικές θέσεις του κουπιού ( επαναφοράς, εισόδου, καθετότητας, εξόδου ). Τα πιθανά λάθη που μπορεί να γίνουν σε κάθε μια από αυτές τις θέσεις είναι πολλά , για αυτό το λόγο ο αθλητής οφείλει να είναι συγκεντρωμένος στο στόχο του και σε αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή.
Η τεχνική του μοντέρνου ολυμπιακού καγιάκ ήρεμων νερών αναπτύχθηκε μέσα στα χρόνια. Η εξελικτική αλλαγή πάντα συνδέεται με την ταυτόχρονη βελτίωση της τεχνικής σε σχέση με το σχέδιο της βάρκας ή του κουπιού. Έτσι λοιπόν, οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να παράγει περισσότερη ταχύτητα. Ιστορικά, διαφορετικές χώρες είχαν διαφορετικές τεχνικές οι οποίες άνηκαν σε διαφορετικούς κωπηλάτες. Αυτές οι διαφορετικές τεχνικές που έλαβαν μέρος ονομάστηκαν σχολές τεχνικής. Οι σχολές τεχνικής, αναφέρονται στην κατεύθυνση που έδινα οι τεχνικές επιτροπές μιας χώρας προς τους προπονητές των σωματείων της χώρας αυτής. . Όμως, όλες αυτές οι τεχνικές κατάγονται από τις ίδιες βασικές αρχές. ( Σκανδιναβική, Γερμανική, Ουγγαρέζικη, Σουηδική, Τσέχικη, Καναδική )
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
κάνοε-καγιακ, ναυαγοσωστική, τεχνική καγιάκ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
35
Αριθμός σελίδων:
102