The impact of political system & corruption on the fiscal balance of Greece

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2076994 699 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομική Επιστήμη
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-30
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παλαιός Παναγιώτης
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Θεοχαράκης Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ - επιβλέπων,
Δαλαμάγκας Βασίλειος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ,
Βάμβουκας Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΟΠΑ,
Κωστελέτου Νικολίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ,
Λεβεντίδης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ,
Παπανδρέου Ανδρέας, Καθηγητής ΕΚΠΑ,
Παπαπέτρου Ευαγγελία, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The impact of political system & corruption on the fiscal balance of Greece
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του πολιτικού συστήματος και της διαφθοράς στο δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας
Περίληψη:
Ο σκοπός της διατριβής είναι να επεκτείνει την οικονομική έρευνα στο πεδίο της δημοσιονομικής διακυβέρνησης και ειδικότερα στα πολιτικά μοντέλα για το δημοσιονομικό ισοζύγιο. Το κύριο ερευνητικό μας ενδιαφέρον βρίσκεται στην διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, την διαφθορά και το πολιτικό-θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, την περίοδο 1980-2012. Εξετάζουμε επίσης την πιθανότητα εντοπισμού της διαφθοράς, τόσο σε μακροχρόνιο όσο και σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, τα δυνητικά δημοσιονομικά οφέλη από την καταπολέμηση της, την μερική και ολική αποτελεσματικότητα των δαπανών στην καταπολέμηση της διαφθοράς, την επίπτωση τους στο ΑΕΠ και το τυχόν αποτελέσμα εκτοπισμού του ιδιωτικού από το δημόσιο τομέα. Παράλληλα διερευνούμε την επίδραση της διαφθοράς και του πολιτικού και θεσμικού πλαισίου στους τομείς της χρηματοδότησης και της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών, με την χρήση ενός νεοκλασικού μοντέλου λήψης κυβερνητικών αποφάσεων. Η διατριβή αποτελείται από τα ακόλουθα 8 κεφάλαια:
• Στο κεφάλαιο 1 γίνεται παρουσίαση της βιβλιογραφίας γύρω από τους πολιτικούς και θεσμικούς προσδιοριστικούς παράγοντες των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
• Στο κεφάλαιο 2 γίνεται παρουσίαση της βιβλιογραφίας σχετικά με την διαφθορά.
• Στο κεφάλαιο 3 αναπτύσσουμε ένα υπόδειγμα για την μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφθοράς, πολιτικών-θεσμικών παραγόντων (γραφειοκρατία, πολιτική σταθερότητα, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, παραοικονομία) και δημοσιονομικού ισοζυγίου.
• Στο κεφάλαιο 4 πραγματοποιείται οικονομετρική ανάλυση της επίδρασης της διαφθοράς στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μακροχρόνιο ορίζοντα, και διερεύνηση του δυνητικού δημοσιονομικού οφέλους από την καταπολέμηση της διαφθοράς.
• Στο κεφάλαιο 5 επικεντρώνουμε την ανάλυση μας στην επίδραση, που ασκεί το πολιτικό-θεσμικό πλαίσιο, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους αλλά και τις σχέσεις αιτιότητας μεταξύ θεσμικών και πολιτικών μεταβλητών.
• Στο κεφάλαιο 6 εξετάζουμε την επίδραση, που έχουν οι δαπάνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας. Ειδικότερα, εξετάζεται η επίδραση τους στο φαινόμενο του εκτοπισμού των ιδιωτικών από τις δημόσιες επενδύσεις, η επίπτωση τους στο ΑΕΠ και η συνολική και μερική τους αποδοτικότητα.
• Στο κεφάλαιο 7 επικεντρώνουμε την προσοχή μας στον μηχανισμό λήψης κυβερνητικών αποφάσεων σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και στους προσδιοριστικούς της παράγοντες.
• Στο κεφάλαιο 8, συνοψίζονται τα συμπεράσματα της διατριβής και καταγράφονται προτάσεις οικονομικής πολιτικής.
Λέξεις-κλειδιά:
Προϋπολογισμός, Δημοσιονομικό Ισοζύγιο, Διαφθορά, Πολιτικό σύστημα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
264
PhD Thesis Panagiotis Palaios.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο