Ανίχνευση και αξιολόγηση του φρουρού λεμφαδένα σε καρκίνο ενδομητρίου πρώιμου σταδίου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2191155 384 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Υγείας - Μητέρας - Παιδιού
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-10
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μπηλιάτης Ιωάννης
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αλεξανδρος Ροδολάκης, Καθηγητης, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Άρης Αντσακλής, Ομότιμος Καθηγητης, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Λουτράδης, Καθηγητης, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Πρωτόπαπας, Αν Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σταύρος Αθανασίου, Αν Καθηγητης, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Χαιδόπουλος, Επικ Καθηγητης, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Πανοσκάλτσης, Επικ Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανίχνευση και αξιολόγηση του φρουρού λεμφαδένα σε καρκίνο ενδομητρίου πρώιμου σταδίου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανίχνευση και αξιολόγηση του φρουρού λεμφαδένα σε καρκίνο ενδομητρίου πρώιμου σταδίου
Περίληψη:
Σκοπός: Να υπολογίσουμε το ποσοστό ανίχνευσης, την ευαισθησία αλλά και την αρνητική προγνωστική αξία της μεθόδου του φρουρού λεμφαδένα σε ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου.
Μέθοδος: Mεταξύ 2010 και 2014 ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου που παρουσιάστηκαν στην 1η Πανεπιστημιακή γυναικολογική κλινική υπεβλήθησαν σε υπο-ορογόνια έγχυση μπλε σκιαγραφικού κατά τη διάρκεια υστερεκτομής. Το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε σε κάθε περίπτωση από την ίδια ομάδα δύο γυναικολόγων ογκολόγων και ενός ειδικευομένου. Όλες οι απαραίτητες κλινικοπαθολογικές πληροφορίες από τους ασθενείς κατεγράφησαν προοπτικά. Οι φρουροί λεμφαδένες που ανιχνεύθηκαν, εξαιρέθηκαν και στάλθηκαν προς εξέταση ξεχωριστά. Σε όλες τις περιπτώσεις ακολούθησε συστηματική αμφοτερόπλευρη λεμφαδενεκτομή. Απλές στατιστικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της ευαισθησίας και της αρνητικής προγνωστικής αξίας της μεθόδου.
Αποτελέσματα: Πενήντα τέσσερις ασθενείς δέχθηκαν να λάβουν μέρος στη μελέτη. Τουλάχιστον ένας λεμφαδένας ανιχνεύτηκε σε 46 από αυτές δίνοντας ένα ποσοστό ανίχνευσης 85.2%. Αμφοτερόπλευρη ανίχνευση επιτεύχθηκε μόνο σε 31 γυναίκες (57.6%). Ό μέσος αριθμός φουρων λεμφαδένων που εξαιρέθηκε ήταν 2.6 ανά ασθενή και το πιο συχνό σημείο ανίχνευσης αυτών ήταν η περιοχή της έξω λαγονίου αρτηρίας και φλέβας σε ποσοστό 66%. Έξι ασθενείς βρέθηκαν με θετικό λεμφαδένα και σε 5 αυτός ήταν και ο φρουρός λεμφαδένας, δίνοντας μια ευαισθησία στην ανίχνευση μεταστατικής νόσου στο 83.3% και μια αρνητική προγνωστική αξία στο 97.5%. Το συνολικό ποσοστό ανίχνευσης βελτιώθηκε σημαντικά μετά τα πρώτα 15 περιστατικά αλλά δεν συνέβη το ίδιο με το ποσοστό αμφοτερόπλευρης εντόπισης.
Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι σε συμφωνία με άλλες μελέτες σχετικές με το φρουρό λεμφαδένα στον καρκίνο του ενδομητρίου και ενισχύουν τη θέση της μεθόδου στην αντιμετώπιση τέτοιων ασθενών. Στην σημερινή εποχή, που υπάρχουν ερωτηματικά για την καταλληλόλητα της συστηματικής πυελικής λεμφαδενεκτομής για τον καρκίνο του ενδομητρίου, πιστεύουμε ότι η μέθοδος του φρουρού λεμφαδένα είναι μια άριστη εναλλακτική πρόταση που θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα και κάτω από αυστηρά κριτήρια επιλογής ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος ενδομητρίου, Φρουρός λεμφαδένας, Μπλε χρωστική, Ανίχνευση, Ευαισθησία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
58
Αριθμός σελίδων:
60
Ioannis Biliatis Phd.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο