Μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός. Πρόληψη νοσημάτων και οικονομικές επιδράσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2210789 648 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-14
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ξανθοπούλου Βερονίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Φιλντίσης, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τσουμάκας, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Φώτος, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός. Πρόληψη νοσημάτων και οικονομικές επιδράσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός. Πρόληψη νοσημάτων και οικονομικές επιδράσεις
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αύξηση των προγραμμάτων ενημέρωσης και παρότρυνσης για το μακροχρόνιο αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στην πρόληψη νοσημάτων στη μητέρα και στο παιδί και κυρίως στις οικονομικές του επιδράσεις.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση των επιπτώσεων του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στην πρόληψη νοσημάτων στη μητέρα και στο παιδί, καθώς και η διερεύνηση πιθανών οικονομικών επιδράσεων.

Υλικό και Μέθοδος: Για την αναζήτηση των πηγών χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pubmed από τον Μάιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2017 με χρονικό περιορισμό τα τελευταία 5 έτη. Η στρατηγική της αναζήτησης πραγματοποιήθηκε σε όλα τα επίπεδα των ενδείξεων. Οι λέξεις κλειδιά: «breast feeding» (μητρικός θηλασμός), «breastfeeding» (μητρικός θηλασμός), «prolonged breast feeding» (μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός), «benefits» (οφέλη), «prevention» (πρόληψη) αναζητήθηκαν ως μέρος κειμένου στον κυρίως τίτλο, στην περίληψη ή σε επιμέρους τίτλους εντός του κειμένου.

Αποτελέσματα: Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συμβάλει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων στη μητέρα όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, κακοήθης νεοπλασία μαστών, ενδομητρίου και ωοθηκών, καθώς και επιλόχειας κατάθλιψης. Ταυτόχρονα, ενισχύει την πρόληψη λοιμώξεων στα παιδιά αλλά και χρόνιων νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, παχυσαρκία και κακοήθης νεοπλασίες. Απόρροια των ανωτέρω αποτελεί η μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και της θνησιμότητας.

Συμπέρασμα: Η υιοθέτηση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τη σίτιση των βρεφών κρίνεται επιτακτική και αναγκαία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και τη βέλτιστη διαχείριση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη.

Λέξεις κλειδιά: «breast feeding» (μητρικός θηλασμός), «breastfeeding» (μητρικός θηλασμός), «prolonged breast feeding» (μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός), «benefits» (οφέλη), «prevention» (πρόληψη)
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μητρικός θηλασμός, Μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός, Οφέλη, Πρόληψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
127
Αριθμός σελίδων:
87
Xanthopoulou Veroniki Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο