Επιτέλους, Αναπνέω Ελεύθερη! Γυναικείες Μαρτυρίες (του 17ου, 18ου, 19ου, και αρχές 20ου αιώνα)

Επιστημονική δημοσίευση - Βιβλίο uoadl:2417974 1568 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Τίτλος:
Επιτέλους, Αναπνέω Ελεύθερη! Γυναικείες Μαρτυρίες (του 17ου, 18ου, 19ου, και αρχές 20ου αιώνα)
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Έτος δημοσίευσης:
2014
Συγγραφείς:
Ειρήνη Καμπερίδου
Εκδότης:
ΤΕΛΕΘΡΙΟ, Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ
ISBN:
978-960-8410-98-5
Λέξεις-κλειδιά:
Θεσμός της Δουλείας, Δυτικές περιηγήτριες, γυναικεία περίηγηση, Οθωμανική - Οσμανική Κοινωνία, Μικρά Ασία, Δουλεμπόριο, Χαρέμι, Πολυεθνική Δουλεία, Εξισλαμισμός, Κρυπτοχριστιανοί, Ελληνίδες στα Σκαλβοπάζαρα, Ευνουχοι, Απομυθοποίηση του Χαρεμιού, Οθωμανοί Σουλτάνοι, το Παδικό Χαρέμι, εκπαίδευση των μικρών σκλάβων, το Σώμα, η Μουσική και ο Χορός, η Θηλυκή Ζωή στην Ανατολή, οι "Περίμημες" Σουλτάνες, διαφθορά, ίντριγκα, γυναικείο παρακράτος, γυναικοκρατούμενη κυβέρνηση, πολυγαμία-πολυγυνία, σκλάβες πολυτελείας, εθελόντριες σκλάβες, παιδική δουλεία, στρατηγικές αυτo-ενδυνάμωσης, Ισλάμ, αποστασία, αποδράσεις από το χαρέμι, υποδούλωση, σκλαβοπάζαρο, εξισλαμισμός, νεομάρτυρες, κρυπτοχριστιανοί, αντιλήψεις για το σώμα, χορός, μουσική, γυναικεία λουτρά, Ελληνίδες βαλιδέ σουλτάνες, Σουλτάνοι, πριγκίπισσες, οι χοροί των υποτελών Ελλήνων, Ελληνισμός, Γενοκτονία, "Γυναικοκτονία"...
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θέματα Ιστορικού Αρχείου
Επίσημο URL (Εκδότης):
Στοιχεία έργου:
Τα έργα, τα ταξιδιωτικά χρονικά, τα προσωπικά ημερολόγια και οι επιστολές δυτικών περιηγητριών που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε σύγκριση μ' εκείνα των περιηγητών, μας προσφέρουν ένα ανεξερεύνητο, πρωτότυπο και αδημοσίευτο υλικό, καθώς και μια γυναικεία οπτική και προσέγγιση της οσμανικής πραγματικότητας.

Χιλιάδες γυναίκες, Αγγλίδες, Γαλλίδες, Γερμανίδες, Σουηδέζες, Ελβετές, Αυστριακές και Αμερικανίδες επισκέφτηκαν, φιλοξενήθηκαν κι έμειναν σε χαρέμια της οθωμανικής κοινωνίας. Περιηγήθηκαν, εξερεύνησαν, έζησαν ως μόνιμες κάτοικοι ή υπηρέτησαν ως εθελόντριες, ως ιεραπόστολοι, ως εκπαιδευτικοί και ως νοσοκόμες, σε κατεχόμενες από τον τουρκικό ζυγό περιοχές που θεωρούνταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, βάρβαρες και επικίνδυνες για το γυναικείο φύλο, όπως η Μικρά Ασία, ο Πόντος, η Κύπρος, η Ελλάδα κ.ά. Εργάστηκαν σε χαρέμια ως ζωγράφοι, ως γκουβερνάντες, ως καμαριέρες, ως υπηρέτριες ή ως συνοδοί γυναικών της οθωμανικής ελίτ κ.ά. Η έρευνα βασίστηκε σε πολύ εκτεταμένο, πλούσιο και πρωτότυπο αρχειακό υλικό, άγνωστου μέχρι πρότινος (Καμπερίδου 2002, 2014)

Εντοπίσαμε, επιλέξαμε και συγκεντρώσαμε τα έργα 210 δυτικών περιηγητριών του 17ου, 18ου, 19ου και αρχών του 20ου αιώνα – περί τα 650 έργα -ταξιδιωτικά χρονικά, άρθρα και επιστολές, τα οποία μας οδήγησαν, μέχρι στιγμής, στην εύρεση τουλάχιστον 6.000 δυτικών περιηγητριών.

Η εξονυχιστική έρευνα, καταγραφή, μελέτη και διασταύρωση πληροφοριών-μαρτυριών των περιηγητριών που βασίζονται αποκλειστικά στην επιτόπια παρατήρηση τους αναδεικνύει το χαρέμι ως σημαντικό θεσμό, για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τη δομή και λειτουργία της οθωμανικής κοινωνίας.
Με πλοηγό την πρωτογενή γυναικεία πληροφόρηση του 18ου και 19ου αιώνα, εξετάζουμε το θεσμό του οθωμανικού χαρεμιού, για να αντλήσουμε πληροφορίες για τον πολυεθνικό θεσμό της δουλείας, τον δεσποτισμό και την επεκτατική πολιτική του θεοκρατικού και αυταρχικού συστήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εν ολίγοις, το χαρέμι αποτελεί ένα εργαλείο - μέσο παρατήρησης για την κατανόηση και ερμηνεία ολόκληρης της οθωμανικής κοινωνίας η οποία βασιζόταν στον θεσμό της δουλείας - σ' όλη την επικράτεια - από την υπόδουλη Αθήνα έως την υπόδουλη Θεσσαλονίκη, από την Κωνσταντινούπολη έως την Τραπεζούντα κλπ.
On Female Accounts by Mary Bossi.pdf (217 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο