Διαχείριση οξείας αιμορραγίας πεπτικού συστήματος στο ΤΕΠ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2590331 538 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-01-10
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κάσο Ευγενία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελ. Δοκουτσίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΕΙ Αθήνας
Γ. Βασιλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΙ Αθήνας
Χρ. Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια , ΤΕΙ Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση οξείας αιμορραγίας πεπτικού συστήματος στο ΤΕΠ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση οξείας αιμορραγίας πεπτικού συστήματος στο ΤΕΠ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η οξεία αιμορραγία του πεπτικού συστήματος (ΟΑΠΣ), αποτελεί απειλητική κατάσταση για τον ασθενή και απαιτείται άμεση ιατρονοσηλευτική φροντίδα και αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της οξείας αιμορραγίας του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού συστήματος και αντιμετώπισης της σε ασθενείς που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), με απώτερο στόχο την έκβαση τους.
Υλικό - Μέθοδος: Η μελέτη ήταν περιγραφική και το δείγμα αποτέλεσαν 72 ασθενείς ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου του Πειραιά από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο του 2016. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε δομημένη φόρμα καταγραφής, συμφωνά με τις ανάγκες της μελέτης. Το στατιστικό πακέτο που χρησιμοποιήθηκε για την καταχώρηση και ανάλυση των δεδομένων ήταν το SPSS 19.0.
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία ήταν 62,3 έτη, με το 37,5% άνδρες. Σε ποσοστό 62.5% προσήλθαν στο ΤΕΠ με αιματοχεσία. Πραγματοποιήθηκε επείγουσα ενδοσκόπησης σε ποσοστό 85,9% και στο 50,0% διεξήχθη και θεραπευτική ενδοσκόπηση. Υψηλό ποσοστό (51,4%) των ασθενών εισήχθησαν στο νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία. Ως προς τη συσχετίσεις, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είχαν σημαντικά υψηλότερη ηλικία και υψηλότερες τιμές INR και ουρίας ενώ είχαν χαμηλότερες τιμές αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης (p<0,001).
Συμπεράσματα: Η διαχείριση οξείας αιμορραγίας στο ΤΕΠ παίζει σπουδαίο ρολό στην έκβαση των ασθενών. Η άμεση διερεύνηση των περιστατικών συμβάλλει κυρίως στη διενέργεια επείγουσας ενδοσκόπησης, η οποία είναι υψηλής αξιοπιστίας μέθοδος για την αντιμετώπιση και την γρηγορότερη έκβαση τους.
Λέξεις κλειδιά: Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αιμορραγία πεπτικού, ενδοσκόπηση, αιμοστατικές τεχνικές, επείγουσα νοσηλευτική φροντίδα
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Αιμορραγία πεπτικού, Ενδοσκόπηση, Αιμοστατικές τεχνικές, Επείγουσα νοσηλευτική φροντίδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
67
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
98
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

Kaso Eugenia Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.