Η σύμβαση management

Διπλωματική Εργασία uoadl:2680657 299 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αστικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-05-20
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κουζινόγλου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζαφείριος Τσολακίδης,
Μιχαήλ Αυγουστιανάκης,
Γεώργιος Γεωργιάδης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σύμβαση management
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σύμβαση Management
Περίληψη:
Ήταν και παραμένει ένα νομοθετικά αρρύθμιστο ζήτημα, καθαρό δημιούργημα της πράξης. Αναπτύχθηκε, αρχικά, στην αμερικανική ήπειρο και επεκτάθηκε εν συνεχεία και στον ευρωπαϊκό χώρο.
Πρόκειται για μια αμφοτεροβαρή σύμβαση, στην οποία αποτυπώνονται λεπτομερώς οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών. Ουσιωδέστερη υποχρέωση για την ομαλή εξέλιξη της συνεργασίας είναι αυτή της πίστης στην σύμβαση, καθώς μεταξύ των μερών δημιουργείται μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης. Συνδυάζει γνωρίσματα περισσοτέρων συμβατικών μορφών, με κυριότερες την σύμβαση έργου και τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της μιας ή της άλλης συμβατικής μορφής εξαρτάται από τη συμφωνία των μερών και από το εάν αυτή αποβλέπει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή στην παροχή των υπηρεσιών και των γνώσεων του manager.
Ειδικότερα ζητήματα αναφύονται κατά τον έλεγχο του περιεχομένου της σύμβασης management βάσει των προστατευτικών διατάξεων του ν. 2251/1994, στην περίπτωση που κριθεί ότι χωρεί η εφαρμογή των διατάξεων του ως άνω νόμου στην εκάστοτε συναπτόμενη σύμβαση management, και των άρθρων 178-179 του ΑΚ.
Ζητήματα ανακύπτουν και από πλευράς εταιρικού δικαίου, καθώς στις προσωπικές εταιρείες ισχύει η αρχή της αυτοδιαχείρισης και στις κεφαλαιουχικές εταιρείες προβληματισμός γεννάται όσον αφορά στις προϋποθέσεις βάσει των οποίων το ΔΣ ή ο διαχειριστής δεν θα στερείται, μέσω της σύναψης μιας σύμβασης management, της ελευθερίας του για προσδιορισμό της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας του νομικού προσώπου. Στην πρώτη περίπτωση των προσωπικών εταιρειών, δέον να επισημανθεί ότι οι εξουσίες διαχείρισης και εκπροσώπησης είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την εταιρική ιδιότητα και ως εκ τούτου ο manager είτε εισέρχεται ως νέος εταίρος στην επιχείρηση του λήπτη είτε του παραχωρείται σχετική πληρεξουσιότητα. Στην περίπτωση, τώρα, των κεφαλαιουχικών εταιρειών, εάν το ΔΣ αναθέσει εκπροσωπευτικές και διαχειριστικές εξουσίες σε τρίτο πρόσωπο, βάσει καταστατικής πρόβλεψης, τότε ο manager καθίσταται όχι εντολοδόχος ή πληρεξούσιος, αλλά όργανο της εταιρείας. Ακόμη και τότε όμως το ΔΣ συνεχίζει να αποφασίζει και να ενεργεί εγκύρως τις αρμοδιότητές του παράλληλα με το manager.
Συνήθως, τα συμβαλλόμενα μέρη ρυθμίζουν εκτενώς τα εκατέρωθεν δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στο συμβατικό κείμενο. Παρόλα αυτά, τυχόν ανώμαλη εξέλιξη της σύμβασης γεννά δικαίωμα καταγγελίας υπέρ ενός από τους συμβαλλομένους. Ζήτημα όμως προκύπτει σχετικά με την εφαρμογή και των γενικών διατάξεων του ΑΚ για την αδυναμία παροχής ή την υπερημερία του οφειλέτη.
Καταλήγοντας, ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα, και ίσως από τα σημαντικότερα, της σύμβαση management είναι η διαμόρφωση μιας τριμερούς συμβατικής σχέσης . Ο manager διευρύνει τη μέχρι τώρα διπρόσωπη σχέση (αναθέτουσας επιχείρησης - τρίτου), εμφανιζόμενος ως ειδικός, με σκοπό την διευκόλυνση του λήπτη- φορέα της αναθέτουσας επιχείρησης και του τρίτου συναλλασσομένου. Ως εκ τούτου, αυτή η τριμερής συμβατική σχέση και η διάσπαση που επέρχεται μεταξύ της ιδιοκτησίας και της εκμετάλλευσης της επιχείρησης θέτει κι άλλα περαιτέρω ζητήματα όπως η ευθύνη έναντι των τρίτων συναλλασσομένων, οι οποίοι ενδέχεται να συναλλάσσονται με την επιχείρηση του λήπτη θεωρώντας ότι αυτή αποτελεί τμήμα της επιχείρησης του δότη ή ακόμη να συναλλάσσονται με τον δότη χωρίς να γνωρίζουν ότι ο τελευταίος λειτουργεί ως αντιπρόσωπος του λήπτη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Αστικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Η σύμβαση διοίκησης επιχείρησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
94
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ! ΤΕΛ. (2).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.