«Η Αποζημιωτική Αρχή στη Θαλάσσια Ασφάλιση»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2680709 693 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ναυτικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Λαχανά Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Φ. Χριστοδούλου, Επίκουρος Καθηγητής, Νομική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α. (dchristodoulou@cplaw.gr)
Νικόλαος Α. Βερβεσός, Επίκουρος Καθηγητής, Νομική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Έφη Ι. Κινινή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η Αποζημιωτική Αρχή στη Θαλάσσια Ασφάλιση»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η Αποζημιωτική Αρχή στη Θαλάσσια Ασφάλιση»
Περίληψη:
Η θαλάσσια ασφάλιση διέπεται από τους κανόνες της ασφάλισης κατά ζημιών πραγμάτων.
Βασική αρχή των κατά ζημιών ασφαλίσεων είναι η «Αποζημιωτική Αρχή». Με βάση την αρχή αυτή ο ασφαλισμένος λαμβάνει σαν αποζημίωση από τον ασφαλιστή σε περίπτωση πραγματοποίησης του ασφαλισμένου κινδύνου ασφάλισμα ίσο με την έκταση της ασφαλιστικής ζημίας, ενώ απαγορεύεται ο πλουτισμός του επ’ ευκαιρία της ασφαλιστικής σύμβασης, αποτρέποντας έτσι την μετατροπή της σύμβασης αυτής σε παίγνιο, που αποτελεί ατελή ενοχή.
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η εφαρμογή της Αποζημιωτικής Αρχής στη Θαλάσσια Ασφάλιση και των εκφάνσεών της στον τομέα αυτόν.
Αρχικά θα ασχοληθούμε με την ασφάλιση και την ασφαλιστική σύμβαση γενικότερα. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τη θαλάσσια ασφάλιση, διαχωρίζοντάς την από τη χερσαία και την αεροπορική. Θα δούμε κάποια ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη του θεσμού στο πέρασμα των χρόνων και θα αναφερθούμε στην αρχή της καθολικότητας των ασφαλιζόμενων κινδύνων που ισχύει στη θαλάσσια ασφάλιση, αλλά και γενικότερα στην ασφάλιση μεταφοράς πραγμάτων. Εν συνεχεία θα επικεντρωθούμε στην Αποζημιωτική Αρχή και θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις εκφάνσεις της. Θα κάνουμε τη διάκριση μεταξύ αποζημίωσης στο ασφαλιστικό και στο αστικό δίκαιο και θα μελετήσουμε τις έννοιες της ασφαλιστικής ζημίας, του ασφαλιστικού ποσού, της ασφαλιστικής αξίας και του ασφαλιστικού συμφέροντος που συναντάμε στις κατά ζημιών ασφαλίσεις. Έπειτα θα ασχοληθούμε με την περίπτωση της υπερασφάλισης γενικότερα, αλλά και υπό το πρίσμα του αρθ.268 ΚΙΝΔ, και σε σχέση με το αρθ.198 ΚΙΝΔ και το αρθ.18 ν.δ. 3899/1958. Θα ακολουθήσει η ανάλυση της περίπτωσης υποκατάστασης του ασφαλιστή στα συμφέροντα του ασφαλισμένου που είναι βασική έκφανση της αποζημιωτικής αρχής και θα συνεχίσουμε με τη μελέτη του φαινομένου της πολλαπλής ασφάλισης. Τέλος, θα δούμε την αποζημιωτική αρχή σε περίπτωση εγκατάλειψης και θα κλείσουμε με τη εξαγωγή συμπερασμάτων πάνω στα θέματα που υπήρξαν αντικείμενο μελέτης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ναυτικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Θαλάσσια Ασφάλιση, Αποζημιωτική Αρχή, Υπερασφάλιση, Υποκατάσταση Ασφαλιστή, Ασφαλιστική Αξία, Ασφαλιστικό Ποσό, Ασφαλιστική Ζημία, Πολλαπλή Ασφάλιση, Εγκατάλειψη.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
108
Αριθμός σελίδων:
81 σελίδες
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Η Αποζημιωτική Αρχή στη Θαλάσσια Ασφάλιση.pdf
974 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.