Το Νέο Δίκαιο της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης: Σκέψεις & Δικαιοσυγκριτικές Παρατηρήσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2681501 480 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εταιρείες και Χρηματοδότηση
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-05
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κέλλα Αγγελική-Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Καθηγητής Νομικής, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, Επίκουρος Κθηγητής Νομικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνα Μπέτζιου - Κάμτσιου, Λέκτορας Νομικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Νέο Δίκαιο της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης: Σκέψεις & Δικαιοσυγκριτικές Παρατηρήσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το Νέο Δίκαιο της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης: Σκέψεις & Δικαιοσυγκριτικές Παρατηρήσεις
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το νέο δίκαιο της προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης, όπως τροποποιήθηκε με το Νόμο 4446/2016 και βελτιώθηκε με το Νόμο 4491/2017.
Στο πρόλογο (Ι) παρατίθεται μια γενική αναφορά στην οικονομική κρίση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματική κρίση. Η διαδικασία της εξυγίανσης, επομένως, φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Στο εισαγωγικό μέρος (ΙΙ) επιχειρείται μια σύντομη σύγκριση με τους αντίστοιχους προπτωχευτικούς θεσμούς που προβλέπουν τα δίκαια των Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Στο δεύτερο μέρος της ενότητας γίνεται μία αναδρομή στα διάσπαρτα νομοθετήματα περί εξυγίανσης που συναντώνται κατά καιρούς στην ελληνική έννομη τάξη μέχρι την αντικατάσταση τους από τη διαδικασία συνδιαλλαγής, με τη θέση σε ισχύ του Πτωχευτικού Κώδικα.
Στην ενότητα (III) γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση του θεσμού της εξυγίανσης από την εισαγωγή της, το έτος 2011, έως σήμερα, όπως ρυθμίζεται στα άρθρα 99-106στ του Πτωχευτικού Κώδικα.
Στην ενότητα που ακολουθεί (IV) περιγράφονται ο Νόμος 4336/2015 και ο Νόμος 4446/2016 περί της προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης. Στη συνέχεια, επιχειρείται μία σύγκριση μεταξύ τους. Το κεφάλαιο τελειώνει με μία κριτική προσέγγιση στο νέο δίκαιο της εξυγίανσης υπό την παρούσα μορφή του.
Στην ενότητα (V) παρουσιάζονται μια σειρά συναφών προπτωχευτικών νομοθετημάτων, που βρίσκονται εκτός του πτωχευτικού κώδικα. Μέσω της σύντομης
περιγραφής της λειτουργίας των ανωτέρω, το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την αντιπαραβολή μεταξύ αυτών και της νέας προπτωχευτικής διαδικασίας που ο πτωχευτικός κώδικας εμπεριέχει. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι παρά τις πολλές διαδικασίες εξυγίανσης, αυτές δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση στις επιχειρήσεις που
αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ ο αριθμός των πτωχεύσεων είναι χαμηλός.
Η εξήγηση στην παραπάνω αναντιστοιχία επιχειρείται να δοθεί στην επόμενη
ενότητα (VI). Το κεφάλαιο αρχίζει με μια σύντομη αναφορά στην πτωχευτική διαδικασία, όπου γίνονται σαφείς οι αδυναμίες της και ο αρνητικός αντίκτυπος μιας
χρεωκοπίας. Από την άλλη πλευρά, οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις υποδηλώνουν την ανάγκη για μια ουσιαστικά αποτελεσματική εξυγιαντική διαδικασία. Το κεφάλαιο τελειώνει με κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, προς βελτίωση της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Συνοψίζοντας, στην ενότητα Γενικά Συμπεράσματα – Επίλογος (VIΙ), εκφράζεται η πεποίθηση ότι η εξυγίανση αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο για την ανάκαμψη της επιχείρησης με οικονομικά προβλήματα. Διαπιστώνεται όμως, ότι πολλά ακόμη χρειάζεται να γίνουν για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Πτωχευτικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Προπτωχευτική διαδικασία του Πτωχευτικού Κώδικα, Άλλες προπτωχευτικές διαδικασίες, Επιχειρηματική Κρίση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
104
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Το Νέο Δίκαιο της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης. Σκέψεις & Δικαιοσυγκριτικές Παρατηρήσεις.pdf
843 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.