Το δικαιικό πρότυπο και οι εφαρμογές του στην επιμέτρηση της ποινής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2694285 773 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εγκληματολογία
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κοντογιώργου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντωνία - Ιόλη (Τόνια) Τζαννετάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τομέας Ποινικών Επιστημών, Νομική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το δικαιικό πρότυπο και οι εφαρμογές του στην επιμέτρηση της ποινής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το δικαιικό πρότυπο και οι εφαρμογές του στην επιμέτρηση της ποινής
Περίληψη:
«Έστιν άρα το δίκαιον ανάλογον τι» αναφέρει ο Ανδρουλάκης επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι στην ιεραρχία των δικαιικών αρχών η αρχή της αναλογικότητας κατέχει κορυφαία θέση. Η τελευταία έχει βαθιές ρίζες στην επιστημονική θεωρία του ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου ήδη από τον 18ο αιώνα στο πλαίσιο της συζήτησης περί του καθορισμού των σκοπών του κράτους και τον περιορισμό των επεμβάσεών του στη σφαίρα ελευθερίας του ατόμου. Κατόπιν μακραίωνης θεωρητικής και νομολογιακής επεξεργασίας η προαναφερθείσα αρχή ανηγορεύθη τελικώς σε θεμελιώδη αρχή συνταγματικής περιωπής (βλ. άρ. 25§1 του Σ.) με αποτέλεσμα σήμερα να έχει επεκταθεί ευθέως η εφαρμογή της στο χώρο του ιδιωτικού αλλά και του ποινικού δικαίου .
Ειδικότερα, η αρχή της αναλογικότητας της ποινικής αντίδρασης προς την ένταση της εγκληματικής προσβολής, ως αρχή της δικαιότητας της ποινής, έτυχε εκτενούς θεωρητικής επεξεργασίας ιδίως στις Η.Π.Α. κατά τη δεκαετία 1970 – 1980 από τους υποστηρικτές του δικαιικού προτύπου (ή κατ’ άλλη διατύπωση του προτύπου ανταποδοτικής δικαιοσύνης ). Οι τελευταίοι επιχείρησαν όχι μόνο να αναδείξουν το γεγονός ότι η δικαιότητα της ποινής δεν διασφαλίζεται παρά μόνο δια της εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας, αλλά και να αιτιολογήσουν συγχρόνως την επικράτησή της έναντι των αρχών που απορρέουν από τις λοιπές επιμέρους λειτουργίες της ποινής, όπως η γενική και ειδική πρόληψη και η αχρήστευση.
Η μελέτη του αγγλοσαξωνικού δικαιικού προτύπου αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας εργασίας. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρείται μια σύντομη παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου εμφάνισης του προαναφερθέντος προτύπου, προκειμένου να αναδειχθεί το κενό που δημιουργήθηκε στην πολιτική επιβολής ποινικών κυρώσεων ένεκα της κατάρρευσης του αναμορφωτικού ιδεώδους. Ακολουθεί στο δεύτερο κεφάλαιο η κριτική μελέτη των βασικών θέσεων του δικαιικού προτύπου, ενώ σε επιμέρους ενότητες του ίδιου κεφαλαίου επιχειρείται η ανάλυση ειδικότερων ζητημάτων που άπτονται της ποινικής πολιτικής υπό το πρίσμα του ανωτέρω προτύπου. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι κυριότερες υβριδικές εκδοχές του δικαιικού προτύπου, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή του περιοριστικού της ποινής ανταποδοτισμού , ενώ στο τέλος του κεφαλαίου αυτού επιχειρείται η συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των επιμέρους υβριδικών εκδοχών και του δικαιικού προτύπου. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται συγκριτικά περιπτώσεις πρακτικής εφαρμογής του δικαιικού προτύπου, ενώ στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι αδυναμίες του εγχώριου συστήματος ποινικών κυρώσεων στο στάδιο επιμέτρησης της ποινής υπό το πρίσμα του δικαιικού προτύπου. Απώτερος στόχος αποτελεί η διατύπωση προτάσεων, ενόψει και της επικείμενης αναθεώρησης του Π.Κ., προς εκσυγχρονισμό και άρση των αξιολογικών αντινομιών που χαρακτηρίζουν το ισχύον εγχώριο σύστημα ποινών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ποινικό δίκαιο
Εγκληματολογία (Εγκληματολογία - Σωφρονιστική- Aνακριτική)
Λέξεις-κλειδιά:
δικαιικό πρότυπο, περιοριστικός της ποινής ανταποδοτισμός, αρχή της αναλογικότητας, μομφή, επιμέτρηση της ποινής, υποτροπή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
142
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Κοντογιώργου Σοφία_Το δικαιικό πρότυπο και οι εφαρμογές του στην επιμέτρηση της ποινής Πέργαμος.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.