Το καθεστώς και η ευθύνη του μεσίτη σε ναυτιλιακές συναλλαγές και ναυτασφαλιστικές συμβάσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2707522 905 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ναυτικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καραμάνου Αδαμαντία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λ. Αθανασίου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών
Δ. Χριστοδούλου, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών
Ν. Βερβεσός, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το καθεστώς και η ευθύνη του μεσίτη σε ναυτιλιακές συναλλαγές και ναυτασφαλιστικές συμβάσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το καθεστώς και η ευθύνη του μεσίτη σε ναυτιλιακές συναλλαγές και ναυτασφαλιστικές συμβάσεις
Περίληψη:
Ο κόσμος της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας συγκροτείται από επαγγελματίες, οι οποίοι εμπλέκονται σ’ ένα σύνολο ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, με σκοπό την ασφαλή διακίνηση φορτίων δια θαλάσσης από το ένα σημείο της γης σε ένα άλλο. Ανάμεσα στους ναυτιλιακούς επαγγελματίες, ξεχωρίζει ο μεσίτης ναυτιλιακών συμβάσεων, ο οποίος διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στον κόσμο της διεθνούς ναυτιλίας. Οι κυριότερες κατηγορίες του μεσίτη ναυτιλιακών συμβάσεων είναι η ναυλομεσιτεία, όπου ο μεσίτης αναλαμβάνει το δύσκολο κομμάτι της διαμεσολάβησης και επικοινωνίας μεταξύ των κύριων παραγόντων της ναυτιλίας, για να πετύχει την κατάλληλη ευκαιρία για ναύλωση και να διαπραγματευτεί τους όρους της και η μεσιτεία αγοραπωλησίας πλοίων, όπου ο μεσίτης καθοδηγεί τον πλοιοκτήτη σε μια τέτοιου μεγέθους επένδυση.
Η συμβολή του στην ναυτιλιακή επιχείρηση είναι πολύ σημαντική, καθώς οι συναλλαγές στον ναυτιλιακό τομέα είναι πολύπλοκες, ενέχουν πολλούς κινδύνους για τα μέρη και διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Η παρουσία των μεσιτών στις ναυτιλιακές συναλλαγές κρίνεται πλέον αναγκαία, και θεωρείται ο καλύτερος σύμβουλος του ναυτιλιακού επιχειρηματία, ώστε να τους κατευθύνει στις επιχειρηματικές τους επιλογές, αφού είναι συνεχώς ενημερωμένος σχετικά με θέματα ναυτιλιακής (και όχι μόνο) οικονομίας και διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις σε πολλούς συναφείς και απαραίτητους τομείς. Ωστόσο, στην πράξη, οι επαγγελματικές σχέσεις διαρρηγνύονται εύκολα και μπορεί να υπάρξουν αξιώσεις είτε από την πλημμελή άσκηση της δραστηριότητας του μεσίτη, είτε από την μη τήρηση των υποχρεώσεων απέναντι στο μεσίτη. Η νομοθεσία για την προάσπιση των συμφερόντων των μεσιτών ναυτιλιακών συμβάσεων είναι πενιχρή και κάθε υπόθεση κρίνεται κατά περίπτωση.
Με σκοπό την αποσαφήνιση του πεδίου δράσης του εν λόγω επαγγέλματος και την οριοθέτηση της ευθύνης του, η παρούσα διπλωματική εργασία θα πραγματευτεί την έννοια του μεσίτη ναυτιλιακών συμβάσεων, τον ρόλο και το καθεστώς ευθύνης του, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που οριοθετεί τα ανωτέρω. Περαιτέρω θα αναλυθεί η νομολογία, που έχει διαμορφωθεί διεθνώς και στην Ελλάδα για τα διερευνούμενα θέματα. Επιπρόσθετα γίνεται αναφορά και στον μεσίτη συμβάσεων θαλάσσιας ασφάλισης, καθώς αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό και αναγκαίο θεσμό-επάγγελμα για την ναυτιλία, όπου συνδυάζονται εννοιολογικά στοιχεία από την ναυτιλιακή και από την ασφαλιστική αγορά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Ναυτικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
μεσίτης, ναυλομεσίτης, ναυτικό δίκαιο, καθεστώς ευθύνης, θαλάσσια ασφάλιση, νομοθετικό καθεστώς
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
116
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Shipbroker_Ad.Karamanou_LLM_Maritime Law.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.