Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2710186 487 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνείς Αντιδικίες
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σταυριανάκη Έλλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ε. Ν. Μουσταΐρα, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου ΕΚΠΑ
Χ. Παμπούκης, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ΕΚΠΑ
Χ. Τσούκα, Επίκουρος Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της επίλυσης των διεθνών διαφορών επί πολιτιστικών αγαθών. Αποτελείται από δύο κύρια μέρη, ενώ στο τρίτο μέρος αναλύονται δύο επίκαιρα θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια θεωρητική προσέγγιση του θέματος, με μια αρχική προσπάθεια για την ακριβή αποτύπωση ενός ορισμού για την «πολιτιστική κληρονομιά» και τα «πολιτιστικά αγαθά» και τη διάκριση των δεύτερων σε κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ εξετάζεται και το νομικό πλαίσιο προστασίας αυτών, μέσα από το διεθνές, ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς επίσης παρατίθεται η προστασία τους και από κάποια εθνικά δίκαια, τα οποία παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στο δεύτερο μέρος, αντιθέτως, γίνεται μια πραγματική ανάλυση της διαδικασίας επίλυσης μιας διαφοράς επί πολιτιστικών αγαθών με μια αρχική συγκριτική επισκόπηση των επιμέρους δικαιοδοτικών μορφών, ενώ εν συνεχεία αναλύονται τα πρακτικά ζητήματα του εφαρμοστέου δικαίου καθώς και το φλέγον ζήτημα της διεθνούς δικαιοδοσίας για την αποτελεσματική επίλυση τους. Ακολουθεί, τέλος, μια συνοπτική καταγραφή της νομολογίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.
Στο τρίτο μέρος, από την άλλη, εξετάζονται δύο επίκαιρα ζητήματα της διεθνούς κοινότητας τα οποία χρήζουν ειδικής μνείας. Το πρώτο αποτελεί μια διεξοδική ανάλυση επί της κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών και των δύο θεωριών που επικρατούν και έχουν διχάσει την κοινή γνώμη, ενώ το δεύτερο ζήτημα αφορά την γνωστή σε όλους ανεπίλυτη υπόθεση των μαρμάρων του Παρθενώνα, με τη συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης μέχρι σήμερα και ανάλυση κάποιων προβληματισμών και σκέψεων για την μελλοντική αποτελεσματική επίλυσή της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο
Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
πολιτιστικά αγαθά, πολιτιστική κληρονομιά, επίλυση διαφορών, διαιτησία, διαμεσολάβηση, γλυπτά του Παρθενώνα, κυριότητα πολιτιστικών αγαθών, επανόρθωση, εφαρμοστέο δίκαιο, διεθνής δικαιοδοσία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
108
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΟ pergamos.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.