Ποινικό Δίκαιο Ανηλίκων: Εσωτερικό Δίκαιο και Διεθνή Κείμενα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2716734 695 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εγκληματολογία και Αντεγκληματική Πολιτική
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καλογεράκης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Δημητράτος - Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Μαρία Κρανιδιώτη - Επίκουρη καθηγήτρια Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Αθανασία Διονυσοπούλου - Επίκουρη καθηγήτρια Ποινικών Επιστημών Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποινικό Δίκαιο Ανηλίκων: Εσωτερικό Δίκαιο και Διεθνή Κείμενα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποινικό Δίκαιο Ανηλίκων: Εσωτερικό Δίκαιο και Διεθνή Κείμενα
Περίληψη:
Είναι ευρέως γνωστό, ότι η μεταχείριση ενός ανήλικου ατόμου αποτελεί δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα, γεγονός για το οποίο καλούνται να δώσουν λύσεις διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι, όπως η Παιδαγωγική και οι κοινωνιολογικές επιστήμες. Το εγχείρημα αυτό γίνεται όμως ακόμα πιο δύσκολο όταν το ανήλικο αυτό άτομο παραβίαζει τους ποινικούς νόμους, διαταράσσοντας την κοινωνική συμβίωση με την προσβολή εννόμων αγαθών των υπολοίπων κοινωνών. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας, γίνεται προσπάθεια να αναλυθούν ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας υπό το πρίσμα των ήδη ισχυουσών διατάξεων στην ελληνική νομοθεσία αλλά και των διεθνών κειμένων αντεγκληματικής πολιτικής.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εν λόγω εργασίας αναπτύσσονται σε ένα ευρύτερο πεδίο, έξω από τα στενά όρια του δικαίου ανηλίκων, οι κατά καιρούς διατυπωθείσες εγκληματολογικές θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν τις αιτίες παραγωγής του εγκλήματος εν γένει, αλλά κι αυτές που εξειδικεύουν τη μελέτη τους στην διάπραξη του εγκλήματος από ανήλικους δράστες. Συνάμα αναπτύσσονται και θεωρίες που εκφεύγουν του στενού πλαισίου της αναζήτησης των αιτιών του εγκλήματος, οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν την ύπαρξη του στους κόλπους της κοινωνίας μακριά από το κλειστό αιτοκρατικό σύστημα σκέψης των αιτιολογικών προσεγγίσεων. Ιδιαίτερη δε σημασία, αποκτούν και θεωρίες που ορίζουν το έγκλημα ως φυσιολογικό κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί ως λογική αναγκαιότητα κατά τη διάρκεια εξέλιξης της κοινωνικής ζωής.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας περιγράφεται η αντιμετώπιση του ανήλικου παραβάτη στα πλαίσια του ελληνικού δικαίου, μέσα από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Περιγράφονται αναλυτικά οι κυρώσεις που υφίσταται ο ανήλικος μετά τη σύγκρουση του με το νόμο, και δη τα αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα, καθώς και η μοναδική ποινή του δικαίου ανηλίκων, ο εγκλεισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Στα πλαίσια του δικονομικού δικαίου δίνεται έμφαση στο θεσμό της προσωρινής κράτησης του ανηλίκου, ο οποίος εξετάζεται κριτικά σε συνδυασμό με την αρχή της σκοπιμότητας αλλά και τις λοιπές δικονομικές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο δίκαιο των ενηλίκων.
Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα διεθνή κείμενα αντεγκληματικής πολιτικής που σχετίζονται με την απονομή δικαιοσύνης στους ανήλικους δράστες, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά υπήρξαν εφαλτήριο για τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του ποινικού δικαίου ανηλίκων στην ελληνική έννομη τάξη.
Τέλος γίνεται μία νύξη στις εναλλακτικές μορφές απονομής δικαιοσύνης στους ανήλικους παραβάτες, οι οποίες έρχονται να ανατρέψουν το παραδοσιακό μοντέλο της δικαστηριακής απονομής δικαιοσύνης, δίνοντας βάση τόσο στην αποκατάσταση της ζημίας του θύματος όσο και στην ευνοϊκότερη αντιμετώπιση του ανήλικου δράστη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο (Ποινική δικονομία)
Λέξεις-κλειδιά:
Ποινικό δίκαιο ανηλίκων, εγκληματικότητα ανηλίκων, αναμορφωτικά μέτρα, θεραπευτικά μέτρα, ποινικός σωφρονισμός, προνοιακό πρότυπο, δικαιικό πρότυπο, διεθνή κείμενα αντεγκληματικής πολιτικής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
132
ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο