Frustration και απρόοπτη μεταβολή συνθηκών στα ναυλοσύμφωνα - Συγκριτική μελέτη αγγλικού και ελληνικού δικαίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2716749 984 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ναυτικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γεωργιάδης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λία Ι. Αθανασίου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Φ. Χριστοδούλου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Α. Βερβεσός, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Frustration και απρόοπτη μεταβολή συνθηκών στα ναυλοσύμφωνα - Συγκριτική μελέτη αγγλικού και ελληνικού δικαίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Frustration και απρόοπτη μεταβολή συνθηκών στα ναυλοσύμφωνα - Συγκριτική μελέτη αγγλικού και ελληνικού δικαίου
Περίληψη:
Η ανάλυση που εμπεριέχεται στην εργασία έχει ως βάση την μελέτη του θεσμού της frustration στο αγγλικό δίκαιο των συμβάσεων ναύλωσης, του θεσμού δηλαδή εκείνου που οδηγεί στην αυτόματη λύση μιας σύμβασης ναύλωσης όταν ενόψει μεταβολής των συνθηκών η εκπλήρωση της συμβατικής υποχρέωσης καθίσταται αδύνατη, η μεταβολή δε των συνθηκών δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των συμβαλλομένων μερών ούτε θα μπορούσε να προβλεφθεί από τα τελευταία. Βασικές κατηγορίες λόγων που μπορούν να οδηγήσουν στην λύση της σύμβασης με την εφαρμογή του θεσμού της frustration, είναι (α) η αδυναμία παροχής, φυσική (impossibility) ή νομική (illegality), (β) η σημαντική δυσχέρεια εκπλήρωσης (impracticability) και (γ) η ματαίωση του σκοπού χρήσης της παροχής (frustration of purpose).
Ιδιαίτερη θέση στην μελέτη, κατέχει η περίπτωση της υπερμετρης καθυστέρησης, η οποία μεθοδολογικά εντάσσεται στην υπό (α) περίπτωση της αδυναμίας παροχής, εξετάζεται δε ενδελεχώς, ενόψει και της ιδιαίτερης θέσης του στοιχείου του χρόνου στις συμβάσεις ναύλωσης. Η ανάλυση ξεκινά από την εξέταση της εφαρμογής της frustration στην περίπτωση της φυσικής αδυναμίας, για την κατανόηση δε της περίπτωσης αυτής στις συμβάσεις ναύλωσης, αναγκαία κρίθηκε η προηγούμενη επίσκοπηση της εμφάνισης του θεσμού σε συνδυασμό με το θεωρητικό του υπόβαθρο. Στο πλαίσιο της ιστορικής αυτής αναδρομής, αναφέρονται παραδείγματα περιπτώσεων που εντάσσονται στην υπό (γ) περίπτωση (frustration of purtpose).
Ακολουθεί ανάλυση περί της νομικής αδυναμίας και στη συνέχεια εξετάζεται η περίπτωση της υπερμετρης καθυστέρησης, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται μνεία στην υπό (β) περίπτωση της σημαντικής δυσχέρειας εκπλήρωσης. Συγχρόνως στις ανωτέρω περιπτώσεις εξετάζεται υποθετικά η θέση του ελληνικού δικαίου, συμπεριλαμβάνοντας τα αποτελέσματα στα οποία θα οδηγούσε η εφαμοργή του. Έπεται η εξέταση των περιορισμών που τίθενται κατά την εφαρμογή του θεσμού της frustration και, τέλος, τα αποτελέσματα στα οποία οδηγεί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Ναυτικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
απρόοπτη, μεταβολή, συνθηκών, ματαίωση, δυσχέρεια, εκπλήρωση, καθυστέρηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
86
διπλωματική frustration.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο