Σχολική ένταξη παιδιου με αυτισμό: Μελέτη Περίπτωσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2716852 967 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-25
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κουρνιάτης Αντώνης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολυχρονοπούλου Σταυρούλα, Ομότιμη Καθηγήτρια,Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Γαλανάκη Ευαγγελία, Καθηγήτρια,Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Αντωνίου Αλέξανδρος,Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχολική ένταξη παιδιου με αυτισμό: Μελέτη Περίπτωσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχολική ένταξη παιδιου με αυτισμό: Μελέτη Περίπτωσης
Περίληψη:
Η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, είναι μια καθημερινή πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουν τόσο οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με τα συγκεκριμένα παιδιά, όσο και οι οικογένειες των παιδιών. Η σχολική τους ένταξη στα γενικά σχολεία δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς υπάρχει μια ποικιλία προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Η εκπόνηση της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε με σκοπό να παρουσιασεί την περίπτωση ενός μαθητή με αυτισμό που φοιτούσε για πρώτη φορά στη Α’ δημοτικού, με τον οποίο κλήθηκα να δουλέψω ως εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, το θεωρητικό, συζητείται η φύση και έννοια του αυτισμού και τα κοινωνικοσυναισθηματικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Επίσης, παρουσιάζονται οι κυριότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της εν λόγω διαταραχής, καθώς και για την ένταξη των παιδιών με αυτισμό στο γενικό σχολείο.
Στο δεύτερο μέρος, συζητείται η μελέτη περίπτωσης. Παρουσιάζεται η κλινική εικόνα του παιδιού, αλλά και το πρόγραμμα παρέμβασης που εφαρμόστηκε για να επιτευχθεί η ένταξη στο γενικό σχολείο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτισμός, Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, ένταξη στο γενικό σχολείο, μελέτη περίπτωσης, γενικό δημοτικό σχολείο, ένταξη παιδιού με αυτισμό, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, θεραπευτικές προσεγγίσεις, κλινική εικόνα μαθητή, παρέμβαση σε αυτιστικό παιδί, παράλληλη στήριξη, εκπαίδευση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
79
Αρχείο: