«Ζευγάρι και Εξάρτηση: Οι επιπτώσεις της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια στο ζευγάρι».

Διπλωματική Εργασία uoadl:2738603 543 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συμβουλευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-15
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Πατούνα Σπυριδούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Καθηγητής Δ.Π.Θ., ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ,
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Ζευγάρι και Εξάρτηση: Οι επιπτώσεις της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια στο ζευγάρι».
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Ζευγάρι και Εξάρτηση: Οι επιπτώσεις της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια στο ζευγάρι».
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα μελετάει τις αντιλήψεις και τα βιώματα των ανδρών που είναι εξαρτημένοι από τα τυχερά παιχνίδια και των συζύγων/συντρόφων τους. Στόχος της έρευνας είναι η ανάδειξη του νοήματος που βρίσκουν οι παίκτες στα τυχερά παιχνίδια καθώς και των επιπτώσεων που υπάρχουν εξαιτίας της εξάρτησης αυτής. Παράλληλα μελετώνται οι τρόποι αντιμετώπισης των κρίσιμων συμβάντων που λαμβάνουν χώρα την περίοδο της εξάρτησης, ενώ στη συνέχεια ερευνώνται τα κίνητρα που οδηγούν τους άντρες και τις γυναίκες να αναζητήσουν θεραπεία, στοχεύοντας στην αλλαγή του εαυτού τους και τη βελτίωση της ζωής τους. Τέλος, μελετώνται τα οφέλη της θεραπείας στο άτομο και στο ζευγάρι.
Για την πραγματοποίηση αυτής της έρευνας επιλέχθηκε η ποιοτική μεθοδολογία. Το εργαλείο της έρευνας είναι η βιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν 60 βιογραφίες από 30 παίκτες και τις 30 συζύγους/συντρόφους τους, των οποίων τα δεδομένα απάντησαν στους παραπάνω ερευνητικούς άξονες. Οι βιογραφίες συγκετρώθηκαν με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, ενός Προγράμματος για την απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, το οποίο εξασφάλισε πρόσβαση στο αρχείο του και στις πληροφορίες των θεραπευομένων. Η μέθοδος ανάλυσης των βιογραφιών είναι η ανάλυση περιεχομένου, μέσω της οποίας δημιουργήθηκαν κατηγορίες για κάθε έναν από τους ερευνητικούς άξονες, αναδεικνύοντας έναν σημαντικό αριθμό αποτελεσμάτων για κάθε άξονα.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα αυτή συμπληρώνουν σε ένα σημαντικό βαθμό την μέχρι τώρα υπάρχουσα βιβλιογραφία και μπορούν να φανούν χρήσιμα τόσο στη θεραπεία από τα τυχερά παιχνίδια όσο και στην πρόληψη της εξάρτησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
εξάρτηση, ζευγάρι, επιπτώσεις, θεραπεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156
Αριθμός σελίδων:
143
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Πατούνα Σπυριδούλα PDF.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

 


Συμπληρωματικό Παράρτημα.docx
391 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.