Η εξέταση του ανηλίκου μάρτυρα: Προσέγγιση υπό το πρίσμα της ΕΣΔΑ και του ν. 4478/2017, που τροποποίησε το άρθρο 226Α ΚΠΔ.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2750966 424 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ουσιαστικό και Δικονομικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-05-06
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Πικραμένος Κωνσταντίνος-Τσαμπίκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος Δημάκης
Επίκουρος Καθηγητής
Νομική Σχολή
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εξέταση του ανηλίκου μάρτυρα: Προσέγγιση υπό το πρίσμα της ΕΣΔΑ και του ν. 4478/2017, που τροποποίησε το άρθρο 226Α ΚΠΔ.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εξέταση του ανηλίκου μάρτυρα
Περίληψη:
Το ζήτημα, που θα μας απασχολήσει στην παρούσα μελέτη, είναι η εξέταση των ανηλίκων μαρτύρων κατηγορίας από τον κατηγορούμενο, ένα ζήτημα εξέχουσας σημασίας, καθώς αναφέρεται στην εξισορρόπηση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και της προστασίας των ανηλίκων, που είναι θύματα ή μάρτυρες μιας εγκληματικής πράξης. Είναι, επίσης, επίκαιρο, αφού, όπως θα δούμε υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και νομολογίας.
Στο πρώτο κεφάλαιο της μελέτης μας θα εξετάσουμε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να εξετάζει τους μάρτυρες κατηγορίας και παράλληλα τις ιδιαιτερότητες των ανηλίκων μαρτύρων, που καθιστούν απαραίτητη την προστασία τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε ενδελεχώς με την σχετική νομολογία του ΕΔΔΑ, η οποία μέχρι στιγμής θεωρούμε ότι δεν έχει τύχει συστηματικής ερμηνείας. Στο τρίτο κεφάλαιο θα εξετάσουμε κριτικά την ελληνική νομοθεσία, όπως ερμηνεύεται από την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων κάνοντας αναφορά και στην πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 226Α ΚΠΔ.
Τέλος, συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα θα επιχειρήσουμε να προτείνουμε τις απαραίτητες νομοθετικές μεταβολές για την βέλτιστη ρύθμιση του ερευνώμενου ζητήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ποινικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ανήλικοι, μάρτυρες, ΕΔΔΑ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
143
Η εξέταση των ανηλίκων μαρτύρων κατηγορίας.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο