Αξιολόγηση της Εντερικής Διαπερατότητας Φλαβονοειδών με τη χρήση Αντιστρόφου Φάσεως Χρωματογραφία: Αξιολόγηση της στατικής φάσης "Discovery RP Amide C16".

Διπλωματική Εργασία uoadl:2766615 246 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φαρμακευτική Ανάλυση - Έλεγχος ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κουτροπούλου Νικολία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γιαγκίνης Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας του Ανθρώπου, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Σχολή περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της Εντερικής Διαπερατότητας Φλαβονοειδών με τη χρήση Αντιστρόφου Φάσεως Χρωματογραφία: Αξιολόγηση της στατικής φάσης "Discovery RP Amide C16".
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της Εντερικής Διαπερατότητας Φλαβονοειδών με τη χρήση Αντιστρόφου Φάσεως Χρωματογραφία: Αξιολόγηση της στατικής φάσης "Discovery RP Amide C16".
Περίληψη:
Τα φλαβονοειδή ανήκουν στην χημική τάξη των πολυφαινολών, εντοπίζονται σε μεγάλες ποσότητες στα φυτά και παρουσιάζουν ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες. Ειδικότερα, πολλά φλαβονοειδή παρουσιάζουν αντιοξειδωτική, αντιαθηρωματική, ηπατοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η απορρόφηση των φλαβονοειδών διαμέσου του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου θεωρείται ότι αποτελεί την πλέον κρίσιμη παράμετρο για την εκδήλωση της βιολογικής τους δράσης. Η λιποφιλία καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την απορρόφηση των ξενοβιοτικών ουσιών διαμέσου του εντερικού επιθηλίου.
Στην παρούσα εργασία προσδιορίστηκαν οι χρωματογραφικοί δείκτες λιποφιλίας logkw 33 φλαβονοειδών με την χρήση υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης αντιστρόφου φάσεως (RP-HPLC). Ως στατική φάση χρησιμοποιήθηκε η στήλη αντιστρόφου φάσεως Discovery RP Amide C16. Για την παρασκευή της κινητής φάσης χρησιμοποιήθηκε ως υδατική συνιστώσα κορεσμένο σε οκτανόλη ρυθμιστικό διάλυμα MOPS pH 7,4 και ως οργανικός τροποποιητής μεθανόλη. Προσδιορίστηκε μεγάλος αριθμός φυσικοχημικών ιδιοτήτων των φλαβονοειδών με την χρήση λογισμικών προγραμμάτων. Τα δεδομένα εντερικής διαπερατότητας των υπό μελέτη φλαβονοειδών συλλέχθηκαν από την βιβλιογραφία.
Διαπιστώθηκε παρόμοιος μηχανισμός έκλουσης για το σύνολο των φλαβονοειδών, εξαιρουμένων των γλυκοζιτών τους, με βάση την ισχυρή γραμμική σχέση μεταξύ logkw/S. Καταγράφηκε ικανοποιητική γραμμική συσχέτιση μεταξύ των χρωματογραφικών δεικτών logkw και του συντελεστή εντερικής διαπερατότητας για 20 φλαβονοειδή για τα οποία υπήρχαν βιβλιογραφικά δεδομένα. Η συσχέτιση που καταγράφηκε ήταν καλύτερη από τις αντίστοιχες γραμμικές συσχετίσεις με την χρήση στηλών ακινητοποιημένων τεχνητών μεμβρανών για την ομάδα εργασίας των 20 φλαβονοειδών. Με την εισαγωγή των όρων S και V βελτιώθηκε σημαντικά η συσχέτιση μεταξύ των δεικτών logkw και του συντελεστή εντερικής διαπερατότητας. Η τελική εξίσωση που προέκυψε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εκτίμηση της εντερικής διαπερατότητας φλαβονοειδών για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμες πειραματικές τιμές στην βιβλιογραφία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φλαβονοειδή, Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης αντιστρόφου φάσης (RP-HPLC), Λιποφιλία, Εντερική διαπερατότητα, κύτταρα Caco-2, Discovery RP Amide C16
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
121
Αριθμός σελίδων:
84
Μεταπτυχιακή Διατριβή.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο