Η σύζευξη συντακτικής και σημασιολογικής αιτιολόγησης στη διδασκαλία της αναλυτικής γεωμετρίας της Β' Λυκείου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2772000 216 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-15
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Πετροπούλου Κυριακή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πόταρη Δέσποινα, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σύζευξη συντακτικής και σημασιολογικής αιτιολόγησης στη διδασκαλία της αναλυτικής γεωμετρίας της Β' Λυκείου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σύζευξη συντακτικής και σημασιολογικής αιτιολόγησης στη διδασκαλία της αναλυτικής γεωμετρίας της Β' Λυκείου
Περίληψη:
Κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών στη Β τάξη Γενικού Λυκείου παρατηρήθηκε ιδιαίτερη δυσκολία στην αντιμετώπιση ασκήσεων Αναλυτικής Γεωμετρίας. Βασική αιτία ήταν η απουσία σχήματος που να αποδίδει τα γεωμετρικά δεδομένα, ώστε να ακολουθήσει η έκφραση των ζητουμένων αλγεβρικά.
Στην περιοχή της Αναλυτικής Γεωμετρίας εμφανίζονται δύο αναπαραστατικά συστήματα: η Γεωμετρία και η Άλγεβρα. Κάθε σύστημα είναι εφοδιασμένο με μία συντακτική δομή. Αν η αποδεικτέα πρόταση αντιμετωπισθεί εντός του συστήματος διατύπωσης της, έχουμε μια συντακτική στρατηγική απόδειξης. Αν επιστρατευθεί ένα άλλο αναπαραστατικό σύστημα με κατάλληλες αντιστοιχίσεις χαρακτήρων και η πρόταση επιλυθεί σε αυτό, αυτή η στρατηγική απόδειξης χαρακτηρίζεται σημασιολογική.
Η σημασιολογική στρατηγική μπορεί μέσα από ποικίλες εκφράσεις της να λειτουργήσει διαφωτιστικά στην αντιμετώπιση της αποδεικτέας πρότασης. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε μια παρέμβαση μέσα στην τάξη, κατά την οποία επιχειρήθηκε να απαντηθούν προτάσεις με τη μορφή εικασίας , διατυπωμένες ώστε οι μαθητές να υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν και τα δύο αναπαραστατικά συστήματα (Άλγεβρας-Γεωμετρίας) και να συσχετίσουν με παραλληλισμούς την αιτιολόγηση των απαντήσεων τους.
Παρουσιάζονται τα ευρήματα και τα συμπεράσματα από την προσπάθεια σύζευξης της συντακτικής και σημασιολογικής αιτιολόγησης μέσα από την συγκεκριμένη παρέμβαση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αναπαραστατικό σύστημα απόδειξης, συντακτική στρατηγική αιτιολόγησης, σημασιολογική στρατηγική αιτιολόγησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
70
Η ΣΥΖΕΥΞΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (1).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο