Ρητορικές Στρατηγικές Συγκρότησης του Ήθους του Ηγέτη: Ντ, Τράμπ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2774999 390 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ρητορική, επιστήμες του ανθρώπου και εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δημητρίου Μαρία-Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Ν. Σαμαράς, Επίκουρος Καθηγητής, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Αθανάσιος Νάκας, Ομότιμος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ανδρέας Λιαρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ρητορικές Στρατηγικές Συγκρότησης του Ήθους του Ηγέτη: Ντ, Τράμπ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ρητορικές Στρατηγικές Συγκρότησης του Ήθους του Ηγέτη: Ντ, Τράμπ
Περίληψη:
Στόχος της εν λόγω εργασίας είναι η διερεύνηση των ρητορικών στρατηγικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του ήθους του ηγέτη και συγκεκριμένα του Ντ. Τραμπ. Βασικές έννοιες για την έρευνα είναι αυτές του ήθους και της ρητορικής. Ο Αριστοτέλης ερμηνεύει τη ρητορική με όρους πειθούς. Είναι σημαντικό ο κάθε ηγέτης να μπορεί να χρησιμοποιεί τον λόγο και τις ρητορικές τεχνικές με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να καθοδηγήσει το ακροατήριό του. Σε αυτόν τον σκοπό η πλαισίωση και οι μεταφορές ενέχουν σημαντική παρουσία. Καθoριστικό ρόλο σε αυτό έχει και το ήθος. Από φιλοσοφική άποψη το ήθος καθορίζει τι είναι σωστό και τι λάθος, από ρητορική σκοπιά ερμηνεύεται ως η αξιοπιστία του ρήτορα. Το ήθος αντανακλά τις συνήθειες και τις αποδεκτές πρακτικές που χρησιμοποιούνται μέσα σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Αυτές οι πρακτικές προσδιορίζουν, ενώ ταυτόχρονα τη διαφοροποιούν από τις άλλες. Δεν είναι εύκολο να αποσαφηνιστεί το ήθος και γι’ αυτό έχουν γίνει διάφορες μελέτες και έχουν κατασκευαστεί διάφορες τυπολογίες με χαρακτηριστικά του ήθους. Η πιο αντιπροσωπευτική για τις ανάγκες της παρούσας εργασίας είναι αυτή του McCroskey.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν μικτή. Επιλέχτηκε για λόγους μεγαλύτερης κατανόησης και σαφήνειας να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία της ποιοτικής ανάλυσης σε συνδυασμό με αυτή της ποσοτικής. Το δέιγμα που επιλέχτηκε ήταν οι ομιλίες του Τραμπ, τόσο προεκλογικά στις τηλεμαχίες με την Χ. Κλίντον, όσο και μετεκλογικά μέσα από 4 ομιλίες του. Εξετάστηκαν και τα κείμενά του στο Twitter. Το κύριο ερευνητικό ερώτημα ήταν: ποιες είναι οι ρητορικές στρατηγικές που δομούν το ήθος του ηγέτη. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα έγινε διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων με βάση τη χρονική περίδο εξέτασης αλλά και του επικοινωνιακού φορμάτ που εξεταζόταν. Έγινε εμφανές ότι η κύρια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτή της συνταύτισης με τους Αμερικανούς πολίτες και τις αμερικανικές αξίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Ήθος, Ρητορική, Ντ. Τράμπ, Λαϊκισμός, Μεταφορές
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
234
Αριθμός σελίδων:
118
Ρητορικές στρατηγικές συγκρότησης του ήθους του ηγέτη.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


Παράρτημα.rar
326 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.