Επάρκεια σε βιταμίνη D στην κύηση σε πληθυσμούς της Θράκης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775094 230 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-20
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κωνσταντάρας Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική ΕΚΠΑ
Χρέλιας Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επάρκεια σε βιταμίνη D στην κύηση σε πληθυσμούς της Θράκης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επάρκεια σε βιταμίνη D στην κύηση σε πληθυσμούς της Θράκης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, ένα παγκόσμιο πλέον φαινόμενο, χαρακτηρίζει έντονα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Έχει συσχετιστεί με επιπλοκές στην υγεία της μητέρας πριν και μετά τον τοκετό, στην έκβαση του τοκετού, αλλά και στην υγεία του εμβρύου και του νεογνού. Τα ελάχιστα δεδομένα, που αφορούν την Ελλάδα, συμφωνούν με την γενικότερη τάση να εμφανίζουν οι έγκυες ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να διερευνήσει την επάρκεια σε βιταμίνη D, που εμφανίζουν οι έγκυες γυναίκες, κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης. Επιπρόσθετα, να συγκρίνει τα αποτελέσματα ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς πληθυσμούς εγκύων που κατοικούν στην περιοχή, τις χριστιανές και τις μουσουλμάνες.
Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε αιμοληψία σε 102 έγκυες γυναίκες, χριστιανές και μουσουλμάνες, που προσήλθαν στο Γ.Π.Ν.Έβρου, κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους. Καταγράφηκαν δημογραφικά στοιχεία, το μαιευτικό τους ιστορικό και ακολούθησε μέτρηση των επιπέδων της καλσιδιόλης στον ορό του αίματός τους με τη μέθοδο του ραδιοανοσοπροσδιορισμού.
Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε στο δείγμα έλλειψη σε βιταμίνη D σε ποσοστό 63% και σοβαρή έλλειψη σε ποσοστό 11% των εγκύων. Ανεπάρκεια παρουσίασε το 19% και επάρκεια σε βιταμίνη D μολις το 7% του δείγματος. Η εργασιακή απασχόληση φαίνεται πως επιδρά με θετικό τρόπο στην αύξηση των τιμών της μητρικής καλσιδιόλης, ενώ το μορφωτικό επίπεδο και το κάπνισμα δεν παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική σχέση με τη βιταμίνη D. Δεν παρατηρήθηκε επίδραση των επιπέδων 25(ΟΗ)D στη διάρκεια της κύησης, στον τρόπο του τοκετού και στο βάρος γέννησης του νεογνού. Υπάρχει, όμως, στατιστικά σημαντική διαφορά, ανάμεσα στις χριστιανές και τις μουσουλμάνες έγκυες γυναίκες της θρακικής γης, με τις χριστιανές να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D.
Συμπεράσματα: Οι έγκυες γυναίκες του γεωγραφικού διαμερίσματος της Θράκης εμφανίζουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους. Τα επίπεδα της μητρικής καλσιδιόλης των χριστιανών γυναικών της περιοχής, σε αυτή την περίοδο της κύησης, είναι υψηλότερα από αυτά των μουσουλμάνων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βιταμίνη D, Ανεπάρκεια, Κύηση, Μειονότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
212
Αριθμός σελίδων:
98
Kostandaras Panagiotis Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο