Chemical migrtion from packaging materialsinto foods.Method development and validation

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775448 374 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χημεία Τροφίμων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-24
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μεγρέμη Στυλιανή-Φανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Προεστός, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παναγιώτα Μαρκάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αθανάσιος Μαλλούχος, Λέκτορας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Chemical migrtion from packaging materialsinto foods.Method development and validation
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χημική μετανάστευση από υλικά συσκευασίας σε τρόφιμα. Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου
Περίληψη:
Η χρησιμοποίηση νέων υλικών συσκευασίας τροφίμων αύξησε τον αριθμό των κινδύνων που προκύπτουν λόγω της μετανάστευσης από το υλικό συσκευασίας στα συσκευασμένα τρόφιμα. Τα πολυμερή έχουν, κυρίως, μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των δοκιμών μετανάστευσης και του πειραματισμού. Οι κανονισμοί και οι οδηγίες της ΕΕ τείνουν να γίνονται αυστηρότεροι και δίδεται έμφαση στην επίτευξη συναίνεσης όσον αφορά τους προσομοιωτές τροφίμων και τις συνθήκες δοκιμών για μελέτες μετανάστευσης. Επιπλέον, ο κατάλογος των επικίνδυνων μονομερών, ολιγομερών και προσθέτων συνεχίζει να αυξάνεται, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ασφάλεια των καταναλωτών βρίσκεται σε συμφωνία με το σύστημα HACCP.
Σε αυτή τη διπλωματική εργασία παρουσιάζεται μια γενική εικόνα της συνολικής μετανάστευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα πλαστικά υλικά συσκευασίας που είναι αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε πολλά τρόφιμα από πολλές χώρες. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές ουσίες από πλαστικά που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα υγείας όπως η δισφαινόλη-Α (BPA) σε πλαστικές φιάλες για βρέφη. Για αυτό το λόγο εκδόθηκε ο κανονισμός (ΕΕ) 321/2011 σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης δισφαινόλης Α σε πλαστικές φιάλες για βρέφη. Ωστόσο, ο προσδιορισμός της δισφαινόλης-Α ανήκει σε πειράματα ειδικής μετανάστευσης τα οποία διαφέρουν από τα πειράματα ολικής μετανάστευσης.
Στη μελέτη αυτή αναπτύχθηκαν τρεις μέθοδοι για την ολική μετανάστευση και μία από αυτές επικυρώθηκε. Στην μέθοδο ολικής εμβάπτισης το πλαστικό βυθίστηκε σε ένα συγκεκριμένο γυάλινο σωλήνα, στην μέθοδο με τα ειδικά κελιά το πλαστικό τοποθετήθηκε σε συγκεκριμένο κελί για δοκιμές μετανάστευσης και στη μέθοδο tenax που είναι η λιγότερο χρησιμοποιούμενη στα πειράματά μας το πλαστικό τοποθετήθηκε σε συγκεκριμένα τρυβλία (τρυβλία Petri) για να έρθει σε επαφή με τον κατάλληλο προσομοιωτή. Τα δείγματα που εξετάστηκαν, προμηθεύτηκαν από την εταιρία Γιώτης (BOPP, LDPE, PE), από ένα εμπορικό κατάστημα (υλικό συσκευασίας για λουκάνικα, «έντερο»), το Γερμανικό γραφείο αναφοράς DRRR (PA) και τον εξουσιοδοτημένο φορέα διοργάνωσης διεργαστηριακών δοκιμών Fapas (Nylon film, PA) και δοκιμάστηκαν με τρεις διαφορετικούς προσομοιωτές τροφίμων. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 10/2011, οι προσομοιωτές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο προσομοιωτής Α (10% EtOH), ο προσομοιωτής λιπαρών τροφίμων (95% EtOH) και το τροποποιημένο πολυφαινυλενοξείδιο (MPPO-Tenax).
Το υλικό συσκευασίας για λουκάνικα (έντερο) ήταν το υλικό με το υψηλότερο ποσοστό ολικής μετανάστευσης (16,6 mg / dm2) και τα υλικά από την εταιρεία Γιώτης χαρακτηρίστηκαν ως αδρανή επειδή είχαν μηδενική ολική μετανάστευση. Πραγματοποιήθηκαν δύο διεργαστηριακές δοκιμές όπου και οι δύο πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία (z' score <2).
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την παρούσα εργασία καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της μελέτης ολικής μετανάστευσης από διάφορα πλαστικά υλικά συσκευασίας στα τρόφιμα για την αύξηση του χρόνου ζωής του τροφίμου αλλά και την προστασία της υγείας του καταναλωτή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
χημική μετανάστευση, ολική μετανάστευση, πλαστικά υλικά συσκευασίας, ολική εμβάπτιση, κελιά, tenax
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
100
ΜΕΓΡΕΜΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ-ΦΑΝΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο